12.04.2010. / 13:32

Autor: Hina

Počela identifikacija žrtava nesreće zrakoplova poljskog predsjednika

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je Poljska zahvalila Rusiji na pomoći i pažnji u vezi s nesrećom

Foto: ReutersFoto: ReutersIdentifikacija žrtava nesreće poljskog zrakoplova na zapadu Rusije, u kojoj su u subotu poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski, veliki dio poljskog vojnog vrha i mnogi dužnosnici, počela je u ponedjeljak u Moskvi, javljaju ruski mediji.

Rodbina stradalih doputovala je u Moskvu kako bi prepoznala ostatke svojih najmilijih. Mrtvo tijelo predsjednika Kaczynskog identificirano je i dopremljeno u nedjelju u Varšavu, ali pogreb će se održati kad se identificira tijelo njegove supruge i preveze kući.

Ruska ministrica zdravstva Tatjana Golikova izjavila je da bi identifikacija mogla potrajati dva do tri dana.

Stari zrakoplov poljske vlade "tupoljev" 154 srušio se u gustoj magli blizu zračne luke u Smolensku na zapadu Rusije i to navodno zato što se pilot oglušio o savjet kontrole leta da ne slijeće.

U nesreći zrakoplova poginulo je 96 ljudi koji su se nalazili u zrakoplovu, među kojima i predsjednik Kaczynski sa suprugom i brojnim visokim poljskim političkim i vojnim dužnosnicima. Visoko državno izaslanstvo putovalo je na komemoraciju tisućama poljskih časnika koje su Rusi strijeljali 1940. u Katinskoj šumi.

Ta je nesreća šokirala i Rusiju koja je ponedjeljak proglasila danom žalosti. Odluka ruskog premijera Vladimira Putina da osobno isprati lijes s posmrtnim ostatcima poljskog predsjednika iz Smolenska ostavilo je dobar dojam na Poljake.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je Poljska zahvalila Rusiji na pomoći i pažnji u vezi s nesrećom.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika