13.04.2010. / 17:42

Autor: Boris Bilas

Patuljasti lemuri ipak nisu izumrli: Nakon 100 godina pronađen prvi živi primjerak

"Bez otkrića iz ove studije, ta vrsta vjerojatno bi izumrla u bliskoj budućnosti. Zaštita populacije i saznanje koliko pojedinca je ostalo, sada je na vrhu prioriteta, pogotovo zato jer veliki dio šuma u kojem patuljasti lemuri žive je već nestao", kaže Irwin

Patuljasti lemur ponovno je pronađen nakon 100 godina Patuljasti lemur ponovno je pronađen nakon 100 godina Istraživači su otkrili svijetu jedinu poznatu živu vrstu patuljastog lemura, ta rijetka vrsta poznata je samo u istočnom Madagaskaru. Za otkriće oko tisuću malih lemura zaslužan je Mitchell Irwin, znanstveni suradnik na Sveučilištu McGill, i njegove kolege iz njemačkog Primas centra u Göttingenu, sa sveučilišta u Antananarivu na Madagaskaru i sveučilišta u Massachusettsu.

Ova vrsta lemura prvi je put otkrivena na Madagaskaru 1896., ali ovaj maleni, noćni lemur nikada nije proučavan tijekom 20. stoljeća. Da stvar bude još zanimljivija, mnogi znanstvenici su smatrali da su patuljasti lemuri već odavno izumrli.

Nakon uništenja njegovog jedinog poznata staništa u prašumi Madagaskara, znanstvenici nisu imali pojma da li još uvijek postoji vrsta u divljini ili je čak ova vrsta i izumrla.

Irwin se nada da će ovo novo otkriće dovesti do povećanih napora očuvanja patuljastih lemura. No, štiteći nedavno pronađenu vrstu od izumiranja u zemlji uništenog staništa je sljedeći izazov.

"Bez otkrića iz ove studije, ta vrsta vjerojatno bi izumrla u bliskoj budućnosti. Zaštita populacije i saznanje koliko pojedinca je ostalo, sada je na vrhu prioriteta, pogotovo zato jer je velik dio šuma u kojem patuljasti lemuri žive već nestao", kaže Irwin

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika