14.04.2010. / 08:47

Autor: Deutsche Welle

Zemlja u šoku: Politika ide dalje - i nakon stravičnih tragedija

Katastrofa u kojoj je poginulo gotovo čitavo vodstvo Poljske duboko je potresla poljski narod. Ali, politika mora ići dalje. Predsjednik parlamenta u srijedu (14.4.) bi trebao objaviti datum predsjedničkih izbora.

Foto: ReutersFoto: ReutersUstav Poljske predviđa da novi predsjednik mora biti izabran do 4. srpnja. To znači da predizborna kampanja mora uskoro početi. To je za politologa Slawomira Sowinskog strašna predodžba: „To je nezamislivo. Jer, stranka Pravo i pravednost je izgubila svu svoju elitu. Kandidat nedostaje i lijevom savezu. Paraliziran je i građanski tabor, jer on ne može u ovim vremenima jednostavno napadati stranku Prava i pravednosti i jednostavno voditi predizbornu kampanju."

Nakon smrti Lecha Kaczynskog konzervativci moraju tražiti novog predsjedničkog kandidata. Ali, stranka kojoj je na čelu brat poginulog predsjednika nema adekvatnog čovjeka, smatra politolog Wawrzyniec Konarski: „Ako se Jaroslaw Kaczynski želi i dalje aktivno baviti politikom i ojačati svoju stranku, onda ne može kandidirati za predsjednika.

"Poljskoj treba autoritet"

Predsjednik parlamenta Bronislaw Komorowski, koji bi kao kandidat liberalne građanske platforme htio ući u Predsjedničku palaču želi glede datuma izbora imati obzira prema željama konzervativaca. On sad ima šansu dokazati svoje sposobnosti, ali može doživjeti i neuspjeh, smatra politolog Sowinski: „Poljska sad treba politički autoritet, vođu, koji će simbolizirati kontinuitet sustava. Predsjednik parlamenta bi trebao pričekati s političkom raspravom dok se narod oprosti od žrtava, ali već sad bi trebao obaviti pripreme za određivanje političkog scenarija."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika