17.04.2010. / 14:40

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Poljaci odaju počast poginulom državniku, Josipović i Mesić otkazali dolazak

Ceremonija bi trebala trajati oko četiri sata. Trg Pilsudski uobičajeno je mjesto velikih okupljanja u Varšavi

Foto: ReutersFoto: ReutersSirene i crkvena zvona oglasili su se diljem Poljske u subotu prijepodne u sklopu obilježavanja zrakoplovne nesreće u Rusiji u kojoj su prije točno tjedan dana poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga, te deseci poljskih visokih političkih i vojnih dužnosnika, prenose agencije.

Foto: ReutersFoto: ReutersKomemoracija ja počela u 8,56 sati, u vrijeme kad se prošle subote nedaleko do Smolenska na zapadu Rusije srušio zrakoplov u kojem je poljski politički i vojni vrh putovao na obilježavanje godišnjice Staljinova pokolja poljskih časnika u Katynskoj šumi tijekom Drugog svjetskog rata.

Točno u podne na trgu Pilsudski u Varšavi, u blizini groba neznanog junaka, okupit će se na stotine tisuća Poljaka kako bi odali posljednju počast poginulima u nesreći predsjedničkog zrakoplova.

Poljaci će se prisjetiti svakog od 97 poginulih: predsjednika, njegove supruge Marije, zapovjednika glavnog stožera vojske, članova oporbe, istaknutih boraca protiv komunizma, brojnih zastupnika i zamjenika ministara, crkvenih dužnosnika, te predsjednika poljskog olimpijskog odbora, guvernera središnje banke i brojnih drugih javnih ličnosti, ali i prevoditelja, mladih djelatnika službe sigurnosti i posade zrakoplova.

Foto: ReutersFoto: ReutersCeremonija bi trebala trajati oko četiri sata. Trg Pilsudski uobičajeno je mjesto velikih okupljanja u Varšavi.

U 17 sati i 30 minuta lijesovi s tijelima predsjednika i njegove supruge bit će prebačeni iz Predsjedničke palače u katedralu, gdje će zatim započeti misa.

Njihova tijela bit će zatim prebačena u Krakov gdje će u nedjelju biti pokopani. Dolazak velikog broja visokih stranih dužnosnika na sprovod poljskog predsjednika i njegove supruge upitan je zbog toga što je zračni promet u većini europskih zemalja, zbog erupcije vulkana na Islandu, i dalje zatvoren. Među ostlaim, svoj su dolazak potvrdili predsjednik SAD-a Barack Obama, Dmitrij Medvedev, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski princ Charles. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kao i njegov predsjednik Stjepan Mesić, otkazali su svoj dolazak u Poljsku zbog navedenih vremenskih neprilika.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika