18.04.2010. / 10:38

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Četvrti dan vulkanske prašine: Po Europi se počeli izvoditi probni letovi

Pokusni letovi na nižim visinama od uobičajenih i bez putnika izvedeni su u subotu navečer na zahtjev EU-a već i u Francuskoj i Belgiji a u nedjelju su pokusne letove najavile i nizozemske vlasti

Nizozemske vlasti objavile su u nedjelju da će tijekom dana izvesti nove pokusne letove kako bi provjerili da li zrakoplovima prijeti opasnost od vulkanskog pepela u njihovom zračnom prostoru.

Nizozemski zračni prijevoznik KLM priopćio je da je u subotu izveo prvi pokusni let i da nije zamijećena nikakva šteta. Njemačka Lufthansa je objavila da je u subotu izvela 10 pokusnih letova bez uočenih problema.

"Cilj pokusnih letova je provjera mogućih posljedica vulkanskog pepela po zrakoplove u nizozemskom zračnom prostoru", navelo je nizozemsko Ministarstvo transporta u svom priopćenju.

Pokusni letovi na nižim visinama od uobičajenih i bez putnika izvedeni su u subotu navečer na zahtjev EU-a već i u Francuskoj i Belgiji.

U nedjelju, četvrtog dana od pojave oblake vulkanske prašine koja je krenula s Islanda, Europa je i dalje blokirana za zračni promet. Oblaci vulkanskog pepela putuju na jugoistok tako da je od nedjelje zatvoren i cijeli bugarski zračni prostor i sve zračne luke uključujući Sofiju.

Otkazani su i interkontinentalni letovi, u subotu je otkazano 84 posto svih letova iz Sjedinjenih Država u Europu, a kineski i ostali azijski zračni prijevoznici otkazali su u nedjelju ujutro gotovo sve letove prema Parizu, Frankfurtu, Amsterdamu, Londonu i Moskvi.

Vezane vijesti

Buđenje Etne

Buđenje Etne

Visoki stup pepela uzdizao se u četvrtak ujutro iznad Etne na Siciliji, vulkana koji od srijede daje znakove nove aktivnosti, objavio je Institut za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika