Objavljeno u Nacionalu br. 753, 2010-04-20

Autor: Berislav Jelinić

Ekskluzivno: Registar branitelja iscurio s Goršićeva seminara u Dubrovniku

Objavljeni podaci nalazili su se na CD-u koji je kao službeni dokument s oznakom tajnosti u ukupno 23 primjerka podijeljen na personalnom seminaru MORH-a koji se održao 2006. u Dubrovniku. Taj je seminar organizirao Željko Goršić, državni tajnik u MORH-u

Željko Goršić (desno) smatra se najbližim suradnikom ministra obrane Branka Vukelića Željko Goršić (desno) smatra se najbližim suradnikom ministra obrane Branka Vukelića Martin Barić, djelatnik Centra 112 u Karlovcu, pao je prošli tjedan na poligrafskom ispitivanju kada su ga upitali je li povezan s objavom podataka iz registra branitelja, doznao je Nacional iz izvora bliskih Saboru. Barić je jedan od četvero Karlovčana koje policija sumnjiči da su umiješani u objavu podataka iz registra branitelja, a uz njega policija sumnjiči Dijanu Marković, bivšu načelnicu karlovačkog Ureda za obranu, Enesa Felića, bivšeg djelatnika tog Ureda, kao i Davora Stiščaka, Barićeva kolegu iz karlovačkog Centra 112. Osim što je pao na poligrafu, na hard disku Barićeva privatnog prijenosnog računala istražitelji su pronašli podatke strukturirane baze koja se koristila za izradu registra branitelja, doznao je Nacional iz istog izvora.

Za Barića je problematično to što se radi o podacima koji su identični onima koji su nedavno objavljeni na internetu i izazvali golemi interes javnosti. Identične podatke policija je pronašla i na hard disku kompjutora kojima se koristi Enes Felić. Felić je koncem prošlog tjedna na razgovoru u policiji pao u nesvijest.

Felić se onesvijestio na ispitivanju

Prema nekim verzijama tog događaja Felić je pao u nesvijest zbog niskog tlaka, ali neki izvori upućeni u rad na tom predmetu tvrde da je Feliću pozlilo kad je shvatio da se objavljeni podaci iz registra branitelja posve podudaraju s podacima koji se nalaze na hard disku kompjutora kojim se Felić koristi. Objavljeni podaci nalazili su se na CD-u koji je kao službeni dokument s oznakom tajnosti u ukupno 23 primjerka podijeljen na personalnom seminaru MORH-a koji se održao 2006. u Dubrovniku. Taj je seminar organizirao Željko Goršić, državni tajnik u MORH-u.

Tada su te CD-e dobili svi načelnici Uprava za obranu u Hrvatskoj. Oni su trebali strukturirati podatke o braniteljima na teritorijalnoj razini i analizirati te podatke u odnosu na podatke s kojima su raspolagala zapovjedništva brigada. Izvori bliski Saboru Nacionalu su ispričali da je 2006. na seminaru u Dubrovniku, te podatke na CD-u dijelio Nenad Smolčec, ravnatelj Službe za upravljanje ljudskim resursima, formalno podređen državnom tajniku Goršiću. Za Smolčeca se tvrdi da je osoba od najvećeg povjerenja generala Marijana Marekovića, glavnog inspektora Hrvatske vojske.

Osvetnički motivi

Zasad se sumnja da su motivi za objavu registra branitelja možda mogli biti i osvetnički, te da su podaci objavljeni zbog nezadovoljstva preustrojem karlovačkog Ureda za obranu, gdje je veći broj ljudi otpušten, a naročito su problematični međuljudski odnosi. Za te narušene međuljudske odnose Enes Felić najodgovornijim smatra upravo Željka Goršića. On je visokim državnim dužnosnicima nedavno poslao potpisanu pismenu predstavku protiv Goršića, optužujući ga za zlostavljanje na poslu i sprečavanje profesionalnog napredovanja.

Felić optužuje Goršića da mu to radi samo zato što je Bošnjak, a naveo je i neke druge osobe koje je Goršić navodno zlostavljao na poslu. Željko Goršić je osoba za koju tvrde da unutar MORH-a ima najveći utjecaj na ministra obrane Branka Vukelića, inače njegova sugrađanina. To se dijelom tvrdi zato što se Vukelić na njega iznimno oslanja, a dijelom zbog njegovih formalnih nadležnosti, na temelju čega ga se neformalno počelo titulirati i kao osobu koja u svojim rukama drži glavne uzde novca i ljudskih resursa unutar MORH-a.

Vukelićeva preporuka

Goršić je državni tajnik za upravljanje ljudskim resursima. To znači da upravlja personalnom službom MORH-a, što znači da odlučuje o prijemu u MORH, kadroviranju, promicanjima i nagrađivanjima. Goršić je odgovoran i za stambeno zbrinjavanje, službu za vojnu obvezu i mobilizaciju, zdravstvenu službu, a usto je i predsjednik Nadzornog odbora u tvrtki Pleter usluge. To je tvrtka MORH-a koja se bavi ugostiteljskim sadržajima, kantinama, restoranima i ostalim uslužnim djelatnostima, odnosno izvanredan poligon za potencijalno trgovanje uslugama. Goršić, inače profesor pedagogije i informatike, prije je radio kao monter parnih turbina u karlovačkoj Jugoturbini.

U MORH-u ga je 2004. zaposlio Berislav Rončević, vjerojatno na preporuku Branka Vukelića, koji je u tom mandatu vlade obnašao funkciju ministra gospodarstva.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika