21.04.2010. / 14:52

Autor: Nacionalova redakcija

U 89. godini preminuo bivši predsjednik MOO-a Juan Antonio Samaranch

Juan Antonio Samaranch naširoko je smatran najmoćnijim čovjekom u sportu, osobito zbog činjenice da je dužnost prvog čovjeka MOO-a obnašao 21 godinu, od 1980. do 2001. godine.

Juan Antonio SamaranchJuan Antonio SamaranchJuan Antonio Samaranch, bivši predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, umro je od kardio-respiratornog zatajenja, nakon što je u nedjelju primljen u bolnicu s akutnim srčanim problemima.

Samaranch je naširoko smatran najmoćnijim čovjekom u sportu, osobito zbog činjenice da je dužnost prvog čovjeka MOO-a obnašao 21 godinu, od 1980. do 2001. godine. Bio je bitan faktor tijekom komercijalizacije Olimpijade tijekom 1980-ih i 1990-ih, te uspostavio Olimpijske igre kao svjetsku sportsku silu.

Trenutni predsjednik MOO-a Jacques Rogge odao je priznanje svom prethodniku kazavši:

"Ne mogu naći riječi da izrazim tjeskobu i bol olimpijske obitelji. Kao čovjek, duboko sam ožalošćen smrću čovjeka koji je izgradio Olimpijske igre modernog doba, čovjeka koji me inspirirao, a čije je znanje o sportu uistinu izuzetno. Zahvaljujući svome izvanrednom talentu i viziji, Samaranch je izgradio jak i jedinstven olimpijski pokret. Ja mogu samo odati poštovanje njegovim postignućima i pohvaliti njegovu odanost Olimpijskom pokretu i njegovim vrijednostima'', dodao je Rogge.

Inače, nakon što ga je 2001. Rogge nasljedio, Samaranch je imenovan doživotnim predsjednikom MMO-a. U dva desetljeća vođenja MOO-a, ta organizacija je doživjela možda najveću transformaciju od svog osnutka.

Kada je Samaranch odstupio s čela MOO-a, ostavio je organizaciju narušena ugleda zbog brojnih skandala poput korupcije i slučajeva primanja mita, pogotovo vezano za nadmetanje Salt Lake Cityja za organizaciju zimskih OI-a.

Rođen je 17. srpnja 1920. u Barceloni, u imućnoj katalonskoj obitelji. Studirao je ekonomiju, a 1967. imenovan je ministrom sporta.

Vezane vijesti

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Hrvatski teniski savez je dobio potvrdu iz ITF-a da će na olimpijskom turniru u Londonu ovog ljeta pravo nastupa od hrvatskih tenisača i tenisačica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika