23.04.2010. / 08:21

Autor: Hina

Uskoro ćemo znati: Počelo istraživanje o učinku mobitela na zdravlje

Vođa britanskog istraživačkog tima Paul Elliott s Kraljevskog koledža u Londonu rekao je kako su dosadašnja istraživanja o utjecaju mobitela na zdravlje bila pozitivna, ali je naglasio kako su trajala najviše 10 godina

Štete li mobiteli zdravlju?Štete li mobiteli zdravlju?Novo istraživanje, koje će desetljećima ispitivati povezanost uporabe mobilnih telefona i dugotrajnih zdravstvenih tegoba, poput raka i neuroloških bolesti, počelo je u četvrtak u pet europskih zemalja.

Organizatori tvrde kako će istraživanje Cohort o mobilnim komunikacijama (COSMOS) biti najveće te vrste jer će se provesti nad više od 250 tisuća ljudi u dobi između 18 i 69 godina u Velikoj Britaniji, Finskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Danskoj.

Vođa britanskog istraživačkog tima Paul Elliott s Kraljevskog koledža u Londonu rekao je kako su dosadašnja istraživanja o utjecaju mobitela na zdravlje bila pozitivna, ali je naglasio kako su trajala najviše 10 godina.

Budući da mnogim vrstama raka treba puno vremena da se razviju, a da su mobitelji još razmjerno nova stvar, Elliott je naglasio da je nužno duže istraživanje.

"Istraživanje COSMOS proučavat će dugotrajnu uporabu mobitela - 10, 20 ili 30 godina - a to će biti dostatno vremena da se razviju bolesti. To je pametno učiniti i zbog današnjih korisnika mobitela i zbog budućih naraštaja", rekao je.

Istraživanje će od mobilnih operatera tražiti podatke o tome kako se pojedini korisnici najčešće služe mobitelima - za razgovor, tekstualne poruke ili pretraživanje interneta - a istražit će i mjesta na kojima se mobiteli najčešće nose - u džepovima hlača ili košulja, ili negdje drugdje te rabe li ih "hands-free" (bezručno).

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

registracija
19/8/05

Sinibaldi, 24.04.10. 14:38

Nocturne and poetical singing.

When the
young bird
flies describing
the youth of
a magical care,
and when my
memory outshines
recalling the
light of a tender
emotion, I give
you that song.......

Francesco Sinibaldi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika