28.04.2010. / 10:52

Autor: Martina Čizmić

Nastavak afere bulmastifi: U cijeli slučaj upletena i dva kinologa

Dvoje kinologa obavilo je izvanredni pregled pasa dok su bili u štenari, a kasnije je Baričevič upravo pomoću tog dokumenta dobio pse natrag

Saša Baričevič nastradao je početkom veljače kada su ga nasmrt izgrizli njegovi psiSaša Baričevič nastradao je početkom veljače kada su ga nasmrt izgrizli njegovi psiAfera bulmastif u Sloveniji polako se širi. Nakon što je otkriveno da je u cijeli slučaj upleteni i ministar koji je zbog toga morao napustiti vladu, istražitelji su došli i do dva kinologa.

Kako piše slovenski Dnevnik, Kinološki savez Slovenije pokrenuo je disciplinski postupak protiv Alenke Černe i Rajka Rotnera. Njih se tereti da su u lipnju 2006. godine obavili izvanredni pregled bulmastifa koji su tada bili u štenari te su jednom od pasa koji su ni tri mjeseca ranije napali Stanislava Megliča izdali dozvolu za rasplod.

Alenka Černe je, piše Dnevnik, Atlasu dala najvišu ocjenu za rasplod, a i njegov vanjski izgled ocjenili su odličnim, iako je zbog prostrijelnih rana koje je zadobio tijekom napada šepao.

Korupcija u Kinološkom savezu

Upravo se na taj dokument dvije godine kasnije pozivao Saša Baričevič kada je tražio da mu se vrate opasni psi. Tvrdio je kako psi ne bi mogli dobiti izvrsne ocjene kada bi se ponašali agresivno, a upozorio je i kako zahvaljujući tom dokumentu psi imaju i značajnu materijalnu vrijednost.

U Kinološkom savezu smatraju da se radi o utemeljenoj sumnji u korupciju te su pokrenuli disciplinski postupak protiv to dvoje kinologa.

No, problem je što u Savezu nemaju odgovarajuće i vjerodostojne dokumente koji bi dokazivali da je taj pregled obavljen baš tada, jer savez nije dobio niti eura za njega. Naime, Saša Baričevič nikada nije predao službeni zahtjev za pregledom pasa u Savez.

Zanimljivo je i da je Alenka Černe prošle godine bila uključena u komisiju koje je imenovalo ministarstvo poljoprivrede a koja je trebala ocijeniti ponašanje pasa, unatoč tome što nije kvalificirana za takvo odlučivanje. Također, sada bivši ministar poljoprivrede Milan Pogačnik javno je tvrdio kako u toj komisiji nema ljudi koji su već ranije sudjelovali u ocjeni ponašanja pasa, no to očito nije bio slučaj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika