01.05.2010. / 09:45

Autor: Hina

Louisiana mobilizirala Nacionalnu gardu zbog naftne mrlje

Američka savezna država Louisiana u petak je mobilizirala Nacionalnu gardu u borbi protiv ogromne naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, koja prijeti osjetljivom ekosustavu u njezinu priobalju i ribarstvu.

Prve trake smeđe tekućine počele su ulaziti u pribalne močvare i barijerne pješčane otoke, prirodna mrijestilišta bogatog ribljeg fonda Meksičkog zaljeva, izvijestili su u petak lokalni mediji. Glavnina naftne mrlje, površine oko 11.000 četvornih kilometara, još je na otvorenom moru.

Louisiana je počela preusmjeravati tisuće litara slatke vode iz rijeke Mississippi pokušavajući ispirati močvare, iako joj taj trud ometa vjetar.

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) procjenjuje da glavnina naftne mrlje neće dosegnuti dijelove obale Louisiane u petak.

Nacionalna garda spremna je poslati komunikacijsku oprema, plovila, terenska vozila i ostalu opremu za pomoć.

Djelatnici organizacije za zaštitu životinja, Animal Rescue, u New Orleansu kazali su da su počeli čistiti prve ptice obložene naftom.

Nacionalna meteorološka služba za vikend je prognozirala vjetar, visoku plimu i valove, koji bi mogli gurnuti naftu duboko u uvale, bare i jezera koje obrubljuju jugoistočnu čizmu Louisiane.

Izvanredno stanje koje je od četvrtka na snazi u Louisiani, u petka je proglašeno i u pet okruga Floride, na obali Meksiškog zaljeva.

Loše vrijeme priječit će idućih nekoloko dana posade brodova Obalne straže da spaljuju veće nakupine nafte, kazala je časnica Obalne straže Sally Brice-O'Hara.

Valovi također mogu učiniti nedvjelotnornom zaštitu koja se sastoji od kilometara crijeva na napuhavanje, postavljenih duž obale, rekli su stručnjaci.

Predsjednik Barack Obama u petak je zajamčio državama na obali Meksičkog zaljeva kako njegova administracija čini sve da pomogne u borbi s naftnim zagađenjem, ponovo ističući da je korporacija British Petrol, iz čije bušotine u zaljevu istječe nafta, "po zakonu odgovorna snositi troškove reakcije na incident i operacije čišćenja".

c"U pet područja gdje se štiti osjetljiva obala nalazi se oko 1900 pripadnika saveznih službi, s više od 300 brodova i zrakoplova. Postavljeno je oko 66 kilometara zaštitnih crijeva na napuhavanja", rekao je Obama u izjavi za tisak u vrtu Bijele kuće.

On je također naglasio da neće biti izdana ni jedna nova koncesija za istraživanje nafte u priobalju, dok se ne postroži sigurnost na naftnim platformama.

Ratno zrakoplovstvo u ugroženo je područje uputilo dva transportna zrakoplova Hercules C-130 opremljena za raspršivanje kamikalija koje razgrađuju naftu, objavila je zračna baza Air Reserve Station u državi Ohio.

Naftna mrlja u Meksičkom zaaljevu može postati najgora ekološka katastrofa u SAD-u u nekoliko posljednjih desetljeća, ugrožavajući stotine vrsta ptica, te floru i faunu duž obale Meksičkog zaljeva, kao i jedna od najbogatijih američkih ribolovnih područja, koja obiluju škampima, kamenicama i ribom.

Ugrožene su i morske kornjače, dupini i kitovi, a po riječima Jackie Savitz, toksikologa iz ekološke udruge Oceani, to je područje jedno od dva na svijetu u kojem se mrijesti ugrožena tuna plavih peraja, a ako njezina ikra bude izložena nafti teško da će preživjeti.

Zagađenje je stvoreno istjecanjam nafte ih uništenih instalacija BP-eve platforme Deepwater Horizon, koja je nakon eksplozije i požara, potonula 21. travnja. U havariji je nestalo 11, a ozlijeđeno je 17 od ukupno 126 članova posade platforme.

Vezane vijesti

Prva odšteta BP-a: 8 milijardi dolara

Prva odšteta BP-a: 8 milijardi dolara

Britanski naftni div BP postigao je nagodbu s privatnim tužiteljima koji su na sudu u SAD-u tražili odštetu zbog naftne mrlje nastale havarijom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika