17.05.2010. / 11:04

Autor: Hrvoje Šimičević

Metallica protutnjala Zagrebom: Velikani metala rutinski pomeli blatnjavi Hipodrom

Sve u svemu, vrijedilo je sinoć biti dio one prljave mase, pa čak i sa ružičastom kabanicom na sebi

Foto: ReutersFoto: ReutersPrvi put u karijeri, koja traje tamo od početka 80-ih godina, kada su sa nekoliko svojih demo izdanja drastično promijenili naličje heavy metala - uspjevši usput zaraditi pokoji milijunčić - američki glazbeni mastodonti iz Metallice sinoć su nastupili u Hrvatskoj.

Dugočekivani koncert velikana 'teškometalnog roka', kako to zna gdjekad dometnuti Ante Batinović, dogodio se na 'zaraženom' području Zagreba, na Hipodromu, ima neke veze sa konjima i Večernjim listom, kako se ono zove, leptospiroza ili nešto tako. No, pustimo konje, navodno će ih proći ova prehladica, posebno nakon sinoćnje uspavanke.

Snimio neznani posjetitelj, odnosno junak koji je zbog ove fotografije riskirao da se udavi u blatuSnimio neznani posjetitelj, odnosno junak koji je zbog ove fotografije riskirao da se udavi u blatuElem, koncert koji se u Hrvatskoj općenito čeka oko 27, a iz nekih razloga posebno nestrpljivo zadnjih pet godina, konačno se sručio nad Zagrebom, zajedno sa dosadnom dvodnevnom kišom, koja je ono 'zaraženo' tle pretvorila u blatnu kaljužu, nadasve neprohodnu za bilo što osim dobrog para Pevecovih vrtnih čizmica. Ipak, ništa nije moglo zaustaviti konačno događanje ovog koncerta, čak ni sinoćnja temperatura, koja je bila primjerenija najneugodnijim zimskim mjesecima negoli svibanjskoj nedjelji.

"Osjećate li se živo? Kakav je to osjećaj?", urliknuo je u jednom trenutku frontmen James Hetfield sa ogromne crne pozornice, okružene trima masivnim videozidovima, koji su bili kristalno vidljivi i stanovnicima obližnjih stambenih kompleksa. Nakon što je iz zvučnika progrmio prvi set metalskih evergreena (Creeping Death, For Whom The Bell Tolls i Fuel), praćen serijom desetmetarskih plamenova iz poda pozornice, manijakalna energija obuzela je i 30 tisuća vlasnika blatnjavih kabanica, pokazavši koliko je zapravo ono Jamesovo pitanje bilo retoričke naravi. Vrhunska razina zvuka, praćena fascinantnom uvježbanošću Hetfielda, Hammeta, Trujilla i Ulricha (kod njega gdjekad problemi s držanjem tempa, dakle standardno), iza kojih su, čini se, svi oni krizni periodi i kolektivni posjeti psihijatrijskim kaučima i klinikama za odvikavanje, održala je naelektriziranost u publici sve do samog završetka, oko dva sata nakon što su izašli na stage.

Prvoklasnoj metalskoj svetkovini nije odmogao niti solidni izbor koncertne set liste, u kojoj se nalazilo pola pjesama sa najnovijeg Death Magnetica, kombiniranih sa kultnim glazbenim brojevima koji su u većem dijelu nastali od 1983 pa do 1992. Među ostalim, četvorka iz San Francisca (i L.A.- a) počastila je zagrebačku publiku (Nijemce, Srbe, Austrijance, Mađare, Bosance i Hercegovce, Hrvate...) sa pjesmama 'One', 'Master of Puppets', 'Nothing Else Matters', 'Seek and Destroy', koja je inače izazvala najgrlatiije povratne reakcije iz publike, zatim thrash 'razaračinom' Battery kao i jednom od prvih pjesama koju su ikad napisali, heavy metal himnom Hit the lights, u kombinaciji s Diamon Headovom obradom 'Am I evil?'...

Sve u svemu, vrijedilo je sinoć biti dio one prljave mase, pa čak i sa ružičastom kabanicom na sebi.

Jer, vrijedilo je vidjeti kako ni nakon tri desetljeća neprekidne svirke i turiranja po svijetu ovim momcima još nije dosadio posao koji pasionirano rade od svojih pubertetskih dana. Štoviše, premda u zrelim četrdesetima, članovi Metallice odrađuju turneje na način da se s njima po kvaliteti i izvedbi može mjeriti tek pokoji, znatno mlađi rock bend.

Vezane vijesti

Odbacili su ih i vjerni fanovi

Odbacili su ih i vjerni fanovi

Kad su se 1993. nakratko okupili Lou Reed, John Cale, Maureen Tucker i Sterling Morrison kako bi u originalnoj postavi Velvet Undergrounda krenuli na… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 17.05.10. 15:53

E moj Hrvoje, to je život, a ne saftanje stražnjice pred ekranom!
Živo nama Heavy Metal!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika