18.05.2010. / 17:50

Autor: Deutsche Welle

DW: Podjela Kosova ispod stola?

Obraćajući se Vijeću sigurnosti Vuk Jeremić je ponudio novi i fleksibilni, „strateški kompromis" oko Kosova. Prema prvim, iako diplomatskim reagranjima, to je shvaćeno kao pragmatična, ali ipak neprihvatljiva ponuda...

Vuk JeremićVuk JeremićDvije godine poslije proglašenja nezavisnosti, na Kosovu još nije počeo proces istinskog pomirenja. Ali to, kao i teško ekonomsko stanje, i dalje je samo dio problema za administraciju Ujedinjenih naroda (UNMIK), rekao je između ostalog Lamberto Zannier, specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona.

Obraćajući se predstavnicima zemalja članica Vijeća sigurnosti, Zannieri je rekao i to da situacija na Kosovu ostaje relativno stabilna, iako na sjeveru još postoji potencijal za nasilje: „Nedostatak značajnog procesa pomirenja između zajednica i dalje je izazov, što to uz ekonomske poteškoće predstavlja i rizik za socijalne nemire", rekao je Zannier.

Beograd kritizirao Ban Ki Moona

Sudjelujući na otvorenoj debati Vijeća sigurnosti, na kojoj je predstavljen redovni, tromjesečni izveštaj glavnog tajnika UN, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić kritizirao je neke odrednice Ban Ki Moonovog viđenja situacije na Kosovu.

„Nažalost ovaj izvještaj zanemaruje (jedan) broj rastućih izazova, od organiziranog kriminala i korupcije, do neadekvatnog rada policije, pa sve do sudske nefunkcionalnosti na Kosovu", rekao je Jeremić. Pritom je izrazio insistirao, da je posljednji izvještaj Europske komisije, mnogo realnija slika kosovske stvarnosti, od one koju je „portretirao" Ban Ki Moon u šestomjesečnom izvještaju UN-a.

Ujedno, šef diplomacije Srbije, po prvi je put vlastima u Prištini, ali očigledno i međunarodnoj zajednici, ponudio, kako je rekao „strateški kompromis". Prema prvim diplomatskim reagiranjima, te njegove riječi shvaćene su kao nova i pragmatična, ali ipak neprihvatljiva ponuda. Neki su to čak protumačili kao otvoreno miješanje Srbije u unutrašnja pitanja susjednih država, izražavajući sumnju da se iz Beograda ipak priziva podjela Kosova.

Kosovo više neće pregovarati?

„Želim uvjeriti Vijeće sigurnosti da Srbija ostaje spremna da se fleksibilno i iskreno angažira u našoj nameri koja nije u tome da se konflikt zamrzne, da se trijumfira ili stavlja pod kontrolu", rekao je Jeremić u New Yorku. On je dodao da je „rješenje u dijalogu, a ne u unilateralizmu".

Upravo tim riječima, ministar Jeremić je po završetku debate pokušao za Deutsche welle objasniti što zapravo predstavlja ponuda, koju je formulirao kao „strateški kompromis". Za duži intervju ovog puta nije imao vremena.

Sa svoje strane, ministar vanjskih poslova Kosova Skender Hyseni, koji je također sudjelovao u radu Vijeća sigurnosti kao gost, u skladu s proceduralnim pravilnikom tog tijela UN-a, za Deutsche welle je izjavio, da „više sigurno neće biti povratka za pregovarački stol oko statusa Kosova". Hyseni je kategorički odbio i svaku podjelu Kosova.

Američka podrška se nastavlja

Nešto prije toga, u Vijeću sigurnosti, predstavnica SAD na debati, ambasadorica Brook Anderson rekla je da su „kosovske granice utvrđene i da se neće menjati... Isto tako i nezavisnost Kosova je nepovratan proces", rekla je ta visoko rangirana predstavnica američke diplomacije.

Andersonova je čestitala vladi u Prištini na „dosad postignutim rezultatima u demokratskoj tranziciji svojih institucija", koje, „i pored uočenih problema, na Kosovu nastavljaju napredovati". Ona je naglasila da se „proces priznavanja Kosova nastavlja, te da je od proteklog redovnog polugodišnjeg izveštaja Vijeću sigurnosti, tu zemlju priznalo nove četiri države".

Govoreći o procesu priznavanja, šef kosovske diplomacije Skender Hyseni izvestio je Vijeće sigurnosti da je Kosovo, do sada, priznalo 68 zemalja članica Ujedinjenih naroda. „To je nezaustavljiv proces i on se nastavlja", rekao je Hyseni. On se u Vijeću sigurnosti zahvalio čak i onim zemljama koje nisu direktno priznale Kosovo, ali su tu državu podržali prilikom njenog prijema u najvažnije financijske agencije UN-a: Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku u Washingtonu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika