24.09.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

PRAVOSUĐE - RATNI ZLOČINI

OREŠKOVIĆ I ROŽIĆ MORAJU PONOVNO U PRITVOR

OREŠKOVIĆ I ROŽIĆ MORAJU PONOVNO U PRITVOR

Vrhovni sud u ponedjeljak je poništio odluku Riječkog županijskog suda o puštanju na slobodu Tihomira Oreškovića i Ivice Rožića i produžio im pritvor. Oni su optuženi za ratne zločine nad civilima na gospićkom području 1991. godine. U pritvoru Riječkog okružnog zatora proveli dvije godine, što je najduže zakonom propisano vrijeme pritvora za djela koja nisu kažnjiva dugotrajnim zatvorskim kaznama od 20 do 40 godina. Županijski sud je polazio od činjenice da je najviša zakonska kazna za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vrijeme počinjenja kaznenog djela bila 15 godina zatvora i primijenila pravilo o puštanju optuženika iz pritvora nakon 2 godine. Vrhovni sud je zauzeo stav da je Riječki sud zbog nepreciznosti zakona zanemario činjenicu da je i u vrijeme počinjenja zločina za najteža djela ratnog zločina protiv civila bila zapriječena kazna do 20 godina zatvora. Zbog toga je pritvor moguće produljiti na 3 godine.
Orešković će tako nakon desetak dana morati natrag u pritvor u Rijeku, a Rožić će mu se pridružiti tek kada mu istekne pritvor u Gospiću, gdje je priveden pod optužbom da je odgovoran za miniranje kuća srpskih povratnika 1998. pri čemu je poginulo 7 osoba.

Vezane vijesti

Korade ponovno divlja: sin ozloglašenog generala pretukao čovjeka na fašniku

Korade ponovno divlja: sin ozloglašenog generala pretukao čovjeka na fašniku

Prema informacijama koje je dobio Nacional.hr Mario Korade, sin ozloglašenog generala Ivana Koradea, na Loborskom je fašniku ponovno pokazao svoju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika