22.05.2010. / 10:33

Autor: Hina

13-godišnji Amerikanac se popeo na Mount Everest

"Ovo je čudo, još uvijek ne mogu vjerovati. Moja san se ostvario," kazao je Jordan s vrha svijeta putem satelitskog telefona

Jordan Romero, 13-godišnji dječak iz Big Bear Lakea u američkoj saveznoj državi Kalifornija, postao je najmlađa osoba koja se popela na najviši vrh na svijetu, Mount Everest.

Mladi Amerikanac je bio dio ekspedicije u koji su bili i njegov otac, te očeva djevojka.

"Ovo je čudo, još uvijek ne mogu vjerovati. Moja san se ostvario," kazao je Jordan s vrha svijeta putem satelitskog telefona.

Do sada je najmlađa osoba koja se popela na 8.848 metara visoko vrh bio Nepalac Temba Tsheri koji je imao 16 godina i 14 dana kada je 2001. godine stigao do vrha, no uspon je platio gubitkom pet prstiju. Kako Nepal zabranjuje uspone mlađima od 16 godina, Romero i njegova ekipa započeli su uspon s kineske strane.

Uspon na Mount Everest nije bio i jedini penjački pohod mladog Amerikanca. Njegov cilj je popeti se na sedam najviših vrhova na sedam kontinenata, a svoju misiju je priveo kraju. Ostao mu je još jedino Mount Vinson na Antartici. Prije tri godine popeo se na Mt. Kilimanjaro (Afrika/Tanzanija), u travnju 2007. godine osvojio je Mt. Kosciuszko (Australija), u srpnju Mt. Elbrus (Europa/Rusija), a u prosincu Mt. Aconcagua (Južna Amerika/Argentina). U lipnju 2008. godine se popeo na Mt. McKinley (Sjeverna Amerika/Aljaska), a u rujnu prošle godine osvojio je i Carstensz Pyramid (Oceanija).

Vezane vijesti

Stipi Božiću ugrađene četiri srčane premosnice

Stipi Božiću ugrađene četiri srčane premosnice

Proslavljenom hrvatskom alpinistu i putopiscu Stipi Božiću u srijedu su u splitskom Kliničkom bolničkom centru ugrađene četiri srčane premosnice,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika