23.05.2010. / 11:47

Autor: Hina

Poplave u Poljskoj: 'Drama bez presedana u posljednih 160 godina'

Premijer Donald Tusk podnio je parlamentu izvješće o poplavama u Poljskoj koje je nazvao "dramom bez presedana u posljednih 160 godina"

Foto: ReutersFoto: ReutersBorba protiv poplave nastavljena je u nedjelju u poljskom gradu Wroclawu gdje su nabujale bujice na dva mjesta probile nasipe koje štite grad od Odre i Sleze i vodeni val se izlio na grad.

Veliki dijelovi sjeverozapadne gradske četvrti Kozanow poplavljeni su, a voda doseže i do dva metra visine, javila je televizijska postaja TVN 24. Poplavljene su obiteljske kuće kao i veliki stambeni blokovi.

Razina vodostaja rijeke Visle u prijestolnici Varšavi pala je prošle noći za 20 cm, tako da sada iznosi 7.57 m. Međutim, grad je i dalje u stanju maksimalne pripravnosti jer se porast vodostaja Visle očekuje do utorka.

Dužnosnici se boje i da bi rijeka mogla probiti postavljene barijere koje su omekšale i prijete popuštanjem zbog višednevnih kontinuiranih poplava i velikog pritiska vodenih masa. Oko 120 tisuća dodatnih vreća pijeska preko noći su dopremljeni u grad kako bi pojačali barijere, a vatrogasci i hitne službe bez prekida dežuraju u gradu i okolici.

Nabujala Visla sada i ugrožava grad Wloclawek, oko 150 km sjeverno od Varšave, gdje se glavni val očekuje kasnije tijekom dana. Stručnjaci upozoravaju da nasipi u tom gradu možda neće izdržati pritisak vode.

Premijer Donald Tusk podnio je parlamentu izvješće o poplavama u Poljskoj koje je nazvao "dramom bez presedana u posljednih 160 godina".

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika