31.05.2010. / 20:34

Autor: Hina

Novi plan BP-a može pojačati istjecanje nafte iz bušotine u Meksičkom zaljevu

Naftna mrlja trenutačno pokriva površinu od oko 75,000 četvornih kilometara, što je gotovo polovica površine Jadranskog mora, koja iznosi oko 160,000 četvornih kilometara

Svi dosadašnji pokušaji zaustavljanja istjecanja nafte propali suSvi dosadašnji pokušaji zaustavljanja istjecanja nafte propali suNaftna korporacija British Petroleum u ponedjeljak je pristupila novome pokušaju sprječavanja izlijevanja nafte iz svoje bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, koji zbog rezanja puknutih cjevovoda bušotine može pogoršati istjecanje nafte za 20 posto, izvijestili su američki mediji.

TV mreža CNN prenijela je snimku uživo s bušotine na dubini od 1,500 metara, na kojoj se vidi kako robotizirana ronilica, rabeći hidrauličnu cirkularnu pilu s dijamantnim vrhovima, reže cijev na vrhu tzv. "blowout preventera", naprave na morskom dnu iznad bušotine.

U drugoj će fazi robotizirane ronilice na odrezanu cijev pokušati postaviti posebni element spojen s cijevi na brod na površini, s kojom bi se crpili nafta i plin.

Posebno načinjeni spojni element, nalik na kapu, ima crijeva za dovod metanola, koji treba spriječiti da se plin i voda pod pritiskom pretvaraju u nakupine nalik na led, koje su začepile napravu ranije korištenu za prikupljanje nafte iz bušotine.

Prošlotjedni pokušaj zatvaranja bušotine upumpavanjem isplake (mulja) i cementa, koji se naftaškim riječnikom naziva "top kill", u subotu je BP proglasio neuspješnim što je povećalo nezadovoljstvo stanovnika uz američku obalu Meksičkog zaljeva, posebno u Louisiani, čijih je oko 240 km obakle zagađeno naftom i nakupinama katrana.

Unatoč strahovima, vrlo malo nafte je doprlo do obala ostalih država zaljeva Mississippija, Alabame i Floride.

Naftna mrlja trenutačno pokriva površinu od oko 75,000 četvornih kilometara, što je gotovo polovica površine Jadranskog mora, koja iznosi oko 160,000 četvornih kilometara.

Dužnosnici američke administracije i BP-a u nedjelju su nastojali skrenuti pozornost s neuspješnog pokušaja zatvaranja bušotine isplakom i cementom, usredotočivši se na očekivanja od novog pokušaja da se postavljanjem kape na bušotinu većina nafte prebaci u tankere.

Dužnosnici BP-a također su priznali da nemaju načina za zatvaranje bušotine do kolovoza, kada će se dovršiti bušenje rezervnih bušotina na istom ležištu nafte i omogućiti betoniranje bušotine Deepwater Horizon nad kojom je 20. travnja eksplodirala, zapalila se i potonula bušačka platforma, što je izazvalo najveće zagađenje naftom u američkoj povijesti. U incidentu je poginulo 11 članova posade platforme.

Vezane vijesti

Prva odšteta BP-a: 8 milijardi dolara

Prva odšteta BP-a: 8 milijardi dolara

Britanski naftni div BP postigao je nagodbu s privatnim tužiteljima koji su na sudu u SAD-u tražili odštetu zbog naftne mrlje nastale havarijom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika