02.06.2010. / 09:42

Autor: Martina Čizmić

Foxconnovo rješenje: Potpišite izjavu da se nećete baciti sa zgrade

Uprava je, kao posljednji izlaz postavila i sigurnosne mreže diljem Foxconnovog kompleksa ne bi li tako pokušala spriječiti da radnici skokom sa zgrade okončaju svoj život

Foxconn je postavio zaštitne mreže (Reuters)Foxconn je postavio zaštitne mreže (Reuters)Nakon što je u javnost procurila informacija prema kojoj radnici kineske tvrtke Foxconn rade u neljudskim uvjetima, a u veoma kratkom vremenu čak 11 ih je izvršilo samoubojstvo, u tvrtki su poduzeli nešto.

Prvo su osnovali krizni stožer u kojem su savjetnici i psiholozi, a koji bi radnicima koji rade i po 15 sati dnevno na tvorničkoj traci za sklapanje iPhonea, Playstationa, Xboa, Kindlea i drugih elektroničkih uređaja, trebali biti oslonac i psihološka pomoć.

Odricanje od odgovornosti

Doveli su budističke svećenike koji su na usluzi radnicima ukoliko im treba duhovno vodstvo. No, uprava je otišla i korak dalje te je donvela i egzorcista. Naime, u radnici u tvornici vjeruju da je ona ukleta zbog cijelog niza nesreća koje su se događale na radu, a sada i učestalih samoubojstava.

Posljednji u nizu očajničkih poteza izazvao je nevjericu diljem svijeta. Uprava je svim radnicima na potpis poslala izjavu kojom 'obećavaju da nikada neće ozlijediti sebe ili koga drugog'. Također, potpisom pristaju i da im tvrtka ponudi medicinsku pomoć ukoliko netko zapazi da se iskazuju 'neobično psihičko ili fizičko ponašanje, koje može ugroziti njih ili suradnike'.

Uprava je, kao posljednji izlaz postavila i sigurnosne mreže diljem Foxconnovog kompleksa ne bi li tako pokušala spriječiti da radnici skokom sa zgrade okončaju svoj život.

No, unatoč svim negativnim vijestima koje dolaze iz Foxconna gotovo svakodnevno, i dalje ima očajnika koji tamo žele raditi. Ured za ljudske resurse objavio je kako dnevno primeju i do 8000 molbi za posao od ljudi koji bi radili bilo što i nije ih briga u kakvim uvjetima.

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika