09.06.2010. / 10:26

Autor: Deutsche Welle

'Osvijetlimo prošlost': Inicijativa civilnih udruga 'nada' žrtvama rata u bivšoj SFRJ

Više od 16.000 osoba u regiji i danas se vode kao nestale. Upravo je zbog toga potrebna Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), ističu njezini pobornici.

Foto: DWFoto: DWKoalicija za REKOM, koja se zalaže za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na području bivše SFRJ, pokrenula je široku medijsku kampanju u regiji s ciljem da se javnost senzibilizira i da za podrži osnivanje REKOM-a. Kako kažu u Koaliciji nevladinih organizacija, do kraja ove godine bit će završen model budućeg REKOM-a, a do 1. lipnja iduće godine vladama i parlamentima u regiji, osim modela, Koalicija će predati i milijun potpisa građana.

Bez pogleda u prošlost nema budućnosti

Anđelko Kvesić, predsednik Hrvatske udruge logoraša iz Zenice, za Deutsche Welle je izjavio zašto je ljut na političke stranke: "One se apsolutno ne bave ni problemom žrtve ni problemom mladih, niti se bave problemima svih onih koji trpe zbog događaja u prošlosti. Mislimo kako će REKOM - ako ne u potpunosti ono bar djelomično - riješiti neke njihove frustracije, odnosno omogućiti im ljepšu i zdraviju budućnost." Nataša Kandić, jedna od pokretačica inicijative za osnivanje REKOM-a, kaže kako je konačno došlo vrijeme da se čuje i glas žrtava:

"Naš zadatak je da stvorimo jednu platformu za glas žrtava, da oni govore o tome, i da na taj način pokušamo izaći iz ove ravnodušnosti, da stvorimo klimu suosjećanja."

Predstavnici Koalicije za REKOM u javnosti često ističu da sudska pravda, bilo u Haaškom tribunalu ili pred domaćim sudovima, neće ni izbliza moći donijeti pravdu žrtvama. Oni podsjećaju kako se i danas u regiji 16.000 osoba vode kao nestale. I upozoravaju da guranje prošlosti pod tepih može samo dovesti do toga da nam se ta prošlost ponovi. Uloga REKOM-a bit će i ta da omogući žrtvama javno svjedočenje, a da televizije u regiji ta svjedočenja prenose. Jer, kako ističu, sada je posljednji trenutak da raskrstimo s prošlošću tako što ćemo je osvijetliti.

Koalicija za REKOM u ovom trenutku broji blizu 900 organizacija-članica i pojedinaca. To je najveća ikada pokrenuta regionalna inicijativa nevladinih organizacija na prostoru bivše SFRJ.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Lakše je pronaći ukradeni auto nego izgubljenu osobu

Lakše je pronaći ukradeni auto nego izgubljenu osobu

Sedam nestalih u samo sedam dana alarmantna je brojka za svaku državu. Za državu veličine Hrvatske brojka je istinski zabrinjavajuća ali - za razliku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika