02.07.2010. / 15:00

Autor: Robert Bajruši

Hrvatska stvarnost: Depresija u vladinom kabinetu, oporba bez vizije i optimizma

HDZ-ova vlada nikada nije bila u težoj situaciji i teško je zamisliti strategiju kojom se može održati na vlasti. A što onda?

"Ako želimo zadržati priliku da ostanemo na vlasti u idućih godinu dana, moramo napraviti dvije stvari: prvo, pokrenuti gospodarski oporavak, i drugo, završiti pregovore s Europskom unijom. Uspijemo li u tome, možda možemo pobijediti na izborima 2011. godine", rekao nam je ovih dana jedan od najutjecajnijih ministara u Vladi Jadranke Kosor.

Pritom je djelovao poprilično depresivno i odavao dojam osobe koja sumnja u ono što govori. Ako se može suditi na temelju neverbalne komunikacije, bliski suradnici premijerke Kosor u dosta mračnom raspoloženju dočekuju ovo ljeto. Uostalom, ni statistika im ne ide u prilog: prema posljednjim istraživanjima BDP će i ove godine biti na negativnoj razini, nema najava većih investicija koje mogu pokrenuti gospodarski opravak, HDZ-ovu vladu podupire otprilike četvrtina birača, a popularnost Jadranke Kosor iz mjeseca u mjesec u stalnom je padu. Poseban je problem očiti nedostatak ideje kako izići iz krize, i pritom još ostvariti kakav-takav socijalni konsenzus i izbjegnuti unutrašnju polarizaciju u Hrvatskoj. Što god mislili o sindikalnim motivima i demagogiji nekih njihovih lidera, više od 800 tisuća potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu pokazuje kako se veliki dio stanovništva snažno protivi politici aktualne vlasti.

Osim toga, najteže tek dolazi. Ministar financija Ivan Šuker mora otputovati u Kinu kako bi od tamošnjih bankara dobio kredite koji su nužni da bi se najesen isplatile mirovine. Turistička sezona će pokriti jedan dio dubioza u državnom proračunu, ali za ozbiljnije poboljšanje sadašnje situacije potrebna je nova ekonomska strategija, a ne "zimmer-frei politika".

Za nekoliko mjeseci ponovo će se otvoriti pitanje sudbine brodogradnje, a rješavanje tog problema uvjet je ulaska u EU. Zatvaranje dijela škverova i otkazi nekoliko tisuća radnika mogli bi pokrenuti snažno nezadovoljstvo i dodatno poljuljati status vlade Jadranke Kosor. Zaključak se nameće sam po sebi. HDZ-ova vlada nikada nije bila u težoj situaciji i teško je zamisliti strategiju kojom se može održati na vlasti.

Postavlja se, međutim, pitanje koje glasi - a što onda? U slučaju detronizacije osovine HDZ-HSS, vlast će preuzeti lijevo liberalna koalicija i premijer će postati Zoran Milanović. Ključnu ulogu u novoj vlasti imat će SDP, dio važnih položaja popunit će haenesovci, a ostalo predstavnici IDS-a, manjina i umirovljenika. Uglavnom je riječ o poznatim osobama koje su godinama u politici, tako da nije potrebno iznova reciklirati njihova imena.

Ali ponovo ostaje pitanje kakvu politiku namjerava voditi sadašnja opozicija ako 2011. preuzme vlast u Hrvatskoj. "Bit ćemo bolji i pošteniji" otprilike je sve što je do sada uspio najaviti Milanović. Sličnu retoriku koriste i ostali u oporbi, s iznimkom Branka Grčića i Radimira Čačića, koji jedini iznose konkretnije primjere mjera i poteza buduće izvršne vlasti. Svi ostali šute, a to znači ili da potiho podržavaju sadašnju HDZ-ovu politiku, ili oni sami nisu načisto što bi napravili kada bi u sadašnjim prilikama došli na vlast.

A to je, nažalost, loše i prilično depresivno. U situaciji u kojoj vlast očito radi loše, opozicija mora ponuditi energiju, viziju i optimizam. Za sada nije ispunjen ni jedan od ta tri uvjeta.

Vezane vijesti

Robert Bajruši novi glavni urednik Nacionala

Robert Bajruši novi glavni urednik Nacionala

Dugogodišnji Nacionalov novinar Robert Bajruši imenovan je za glavnog urednika tog tjednika.Bajruši u NCL Media Grupi radi zadnjih 14 godina, tijekom… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 02.07.10. 15:53

Nema veze što nemamo alternativu. Samo da ovu gamad skinemo s trona pa kako bog da.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 02.07.10. 16:53

Šuki u Kini na rasprodaju daje riječku luku na 1000godina da bi se kradezenjare održale na "vlasti" dok ih raja ne zatuče.drugo i ništa bolje nisu ni zaslužili.srce mi je čisto što nemam prste u tom dreku.toliko vidovnjaka ovdje na kvadratni metar,i nitko nema pojma i ništa ne vidi,niti čuje.a babuskare daju zadnju lovu takvima i sličnima.


registracija
23/8/09

xaron, 02.07.10. 19:19

Kako Robert kaze : potrebna je nova ekonomska strategija...
Ako Amerika nije u stanju da napravi tu carobnu
" novu ekonomsku strateguju " nego i dalje grca u
dugovima, besposlici... kako ce ove nase jade
( iz vlade ili opozicije ) to uraditi. Sve te price o
strategijama su gluposti. Treba poceti raditi a to je ono sto nam je tesko. Kada trebas nekog da ti nesto uradi, svi su odjenom jako zauzeti...


registracija
31/1/10

STTony, 02.07.10. 22:19

Svaka alternativa je bar 5x bolja od ovih Kra-DE-ZE nakaza koje nas uništavaju već skoro 20 godina.


registracija
30/1/07

brodski, 02.07.10. 22:29

Kakva demagogija citiram:
Uglavnom je riječ o poznatim osobama koje su godinama u politici, tako da nije potrebno iznova reciklirati njihova imena.
Baš zanimljivo u SDP-u sve neki budalaši godinama u politici.Pa koji je to od njih osim Linića obnašao vlast pa da znamo kakav je ????
Ovakvim člancima od ovog naroda radite veće budale nego što inaće jesu tezom "Svi su oni isti".Pa moj Bajruši NISU isti .U to ćeš se i ti uskoro uvjeriti bez obzira što ti plaćaju da pišeš ovakve članke.


registracija
25/6/10

vidra, 03.07.10. 10:00

Ne može se reći da nije bilo dobrih prijedloga od naših pojedinih ekonomista i nekih političara od osamostaljenja i početka privatizacije pa do ove ekonomske krize. Ali vladajuči su oholi, ne prihvaćaju ničije prijedloge i tu je problem. Udruženim mozgovima bi se nešto moglo postići, ali ne s ovima koji trenutno pokušavaju riješiti naše gospodarske probleme.


registracija
18/12/09

slavonac031, 04.07.10. 16:46

Takve onaj ćetnik Brana Crnčević duhovito naziva "v.d.državnika",


registracija
11/1/10

fluid, 05.07.10. 11:53

Kada vlada zove osobu (Škegro)da spasi ekonomiju Hrvatske a istoga bi trebalo procesuirati za ratni zločin,zar je ikakav komentar potreban.A da ekonomsku politiku vode najjači van vlade(Todorić i ini)to bi također trebalo biti jasno svima.NEOKAPITALIZAM NA HRVATSKI NAČIN JE TUĐMAN USPOSTAVIO I ON IDE DALJE.TOČNO PO RECEPTU.HDZ samo omogućava da taj proces ne zastane.I to je sve.Najgore je to što se i oporba uklapa u tu šemu(ne baš svi ali većina da) i to iz interesnih razloga ekonomske i političke moći.Jadno!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika