14.07.2010. / 16:09

Autor: Igor Koruga

Koncert u čast Djanga Reinhardta

Dio je čuvene obitelji Rosenberg, Stochelo i Mozes, združen s Matom Matišićem (gitara) i Juricom Štelmom (kontrabas), odsvirao uglavnom repertoar Djanga Reinhardta osvrnuvši se na stotu godišnjicu rođenja legendarnog začetnika gipsy swinga

Stochelo RosenbergStochelo RosenbergJučerašnje iznenadno nevrijeme otežalo je djelatnicima Koncertne direkcije organizaciju nastupa vodećih svjetskih gitarista u domeni gipsy jazza/swinga.

Noseći se s mukama ozvučenja (vlaga), dio je čuvene obitelji Rosenberg, Stochelo i Mozes, združen s Matom Matišićem (gitara) i Juricom Štelmom (kontrabas), odsvirao uglavnom repertoar Djanga Reinhardta osvrnuvši se na stotu godišnjicu rođenja legendarnog začetnika gipsy swinga. Ispunjena Scena Gradec u miru je i tišini poslušala prvi dio potpuno akustičnog koncerta Zagrebačkih ljetnih večeri i gotovo da nije bilo potrebe za decibelom više. Naknadno uključeni razglasi i mikrofoni jedino su doprinijeli potrebnom isticanju basovske dionice više nego muzikalnog Jurice Štelme.

Navedenu potrebu naglasio je i Stochelo Rosenberg, najistaknutiji i najmaštovitiji solist večeri, te besprijekoran izvođač i poznavatelj jazz glazbe prve polovice dvadesetog stoljeća. Bez namjere umanjivanja doprinosa rođaka mu Mozesa i našeg priznatog „gipsyja“ Mate Matišića, mora se priznati da su profinjene linije i znalačka harmonijska pratnja ipak i(za)šla uglavnom iz akustičke rupe Stochelove gitare.

Zabavnu i prilično ugođenu večer začinio je daroviti mladi vibrafonist Šimun Matišić koji je uspio odagnati tremu i snaći se u žustrim tempima i munjevitim improvizacijama oca Mate i njegovih prijatelja virtuoza. Dobru namjeru i atraktivan zvučni doprinos žičanim instrumentima pozdravila je i oduševljena publika bodreći glazbenike srdačnim aplauzom tijekom kvalitetnog dvosatnog cjelovečernjeg nastupa.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika