15.07.2010. / 17:35

Autor: Hrvoje Šimičević

Snošaj u Varšavskoj: Čišćenje kondoma u Karamarkovoj režiji

Neposlušni civili bili su neželjena fizička prepreka - ljudski kondom ako hoćete - koji je nekoliko sati priječio sočan i uzbudljiv snošaj između dva civilizacijska tijela - 'kapitala' i 'vlasti'. Jer, kao što je poznato, korištenjem prezervativa partnerima se onemogućuje da ekonomski 'oplođuju' jedno drugoga

Dobar dio od 20-ak uhićenih predstavnika nevladinih organizacija dobio je na kraju po pički, a oni koji nisu, vjerojatno su zapamćeni za slučaj drugog kruga prosvjeda, "pička im materina klošarska, da im pička materina!".

Navedenu rečenicu i pripadajući 'citat' ovaj je autor napisao sredinom veljače ove godine, nakon što je policija ispaličala šačicu aktivista koji su u Varšavsku doteglili repliku mitskog trojanskog konja, pokušavajući na taj način spriječiti uzurpaciju javnog prostora, režiranu od strane nositelja okrupljenog kapitala pod generalnim pokroviteljstvom pripadajućih državnih tijela.

I doista, kao što vidjesmo, s državom se ne valja zajebavati, jer država ima šarenu paletu represivnih aparata, sasvim dostatnih da ostvari svoje najbestijalinije vlažne snove, koji su sazdani u jednoj jedinoj dilemi: Kako održati privid demokracije usprkos upotrebi znatno prirođenijih totalitarnih metoda?

Sve osim toga prepuštamo komplotskom okruženju zatvorenih kolegija, u kojima se bruse i uobličavaju strategije za što efikasnije provođenje političkog - a potom i policijskog - terora. Drugim riječima, sva eventualna pitanja imaju zračiti banalnom jednostavnošću jer su izlišna, obzirom da je odgovor unaprijed zacrtan. No, ipak:

Tomislavi? Karamarci?

Na koji način pod okriljem mraka - kad pošteni svijet još spava - u djelo sprovesti akciju bez da pritom moramo mlatiti neradnike po asfaltu? Da li smo upamtili poneku lekciju od posljednjeg 'izlaska na teren' u Varšavskoj? Kako najefikasnije obmanuti zagrebačke građane i hrvatsku javnost? Naime, što je sve potrebno učiniti da 'oni' ne doznaju da će se radovi nastaviti, jer bi na taj način opet sigurno došlo do okupljanja više tisuća ljudi, koje zbog budnih očiju iz Bruxellesa nije pametno ispirati vodenim topovima? Možda je ovoga puta potrebna drugačija taktika? Kako bi bilo da se policijskim trakama blokira uži i širi centar Zagreba i uvede izvanredno stanje na cijelom zagrebačkom području? Uopće, koliko će za takvu akciju trebati dugih cijevi i 'maskiranih pendreka' na cestama koji će jamčiti prevenciju bilo kakvih neželjenih ekscesa? A helikopteri? A oklopnjaci? Suzavci? Marice? Tomislavi? Karamarci?

Prezervativ kapitalacPrezervativ kapitalacBolje se ovdje zaustaviti, jer tko zna gdje bi nas mogla odvesti mašta: ona je provjereno bolesna kad se uhvati u koštac s analiziranjem vlažnog klinča između krupnog kapitala i izvršne politike - nema toga što možete zamisliti a da to protagonisti ove kriminalne orgije nisu kadra ostvariti. Običan puk obično se pritom gleda kao neželjen i suvišan bastard ove specifične hrvatske ljubavne veze. Njega - tog pasjeg skota koji je naučio nekoliko trikova što su posebice korisni u periodu od svake četiri godine - s vremena na vrijeme treba naučiti pameti, pa ako je za takvu pedagošku inicijativu potreban i pokoji pendrek po tikvi, Bože moj, tako su i naši stari radili...

Kondomi sprečavaju oplođivanje

Prizor u kojem do zuba naoružani podređenici Tomislava Karamarka po Gundulićevoj ulici kupe više od stotinjak prosvjednika zbog slobodnog protoka kamiona iz gradilišta - tretirajući ih samim time kao šugave pse zrele za šinteraj - to je sama esencija hrvatske društveno-političke pornografije. Neposlušni civili bili su naime neželjena fizička prepreka - ljudski kondom ako hoćete - koji je nekoliko sati priječio sočan i uzbudljiv snošaj između ova dva civilizacijska tijela - 'kapitala' i 'vlasti'. Jer, kao što je poznato, korištenjem prezervativa partnerima se onemogućuje da ekonomski 'oplođuju' jedno drugoga.

Jedina stvar koja je nedostajala u ovom veselom koitusu desila se u trenutku kad je zadnja tura stoke ukrcavana u specijalizirane kamione: "Nema više mjesta u ovoj turi. Nemamo ih gdje staviti", rekao je jedan pripadnik MUP-a, dok je gledao u preostali tovar koji je ležao na zebri a potom u svog oznojenog kolegu. "A ništa, njih ćemo ostaviti za još jednu turu", dometnuo je drugi milicioner, dok je u tom trenutku, vozeći nabrijani i svježe ispolirani Audi, pokraj novinara i preostalih prosvjednika prošao neki anonimni gospodin, poručivši im onako uzgredno: 'Jugoslavenčine jedne klošarske!' Nije li to scena dostojna svršavanja ove trogodišnje štorije?

Argumenti koji su izlišni

Doista, vrijedi li se više u novinskom tekstu pozivati na argumente, činjenice i slične trice, koje govore da je ovaj projekt konsenzualno osporen u Gradskoj skupštini?

Kondomi razasuti po VaršavskojKondomi razasuti po VaršavskojIma li ikakvog rezona pisati o tome kako je ekspertni tim Ministarstva kulture nedavno potvrdio nezakonitosti prilikom izmjene GUP-a, jer je na djelu bilo očigledno pogodovanje investitoru?

Je li izlišno iz teksta u tekst ponavljati kako projekt 'Cvjetno' zbog sumnjive dokumentacije (pisanog traga koji je pukim slučajem zaostao iza ljubavne afere SDP-ove gradske vlasti i Ulagača) istražuje i Uskok te Državno odvjetništvo?

Ima li itko više živaca naglašavati da je Prekršajni sud u Zagrebu u veljači donio nepravomoćnu presudu kojom je osudio prijašnje privođenje aktivista i aktivistica na prosvjedu u Varšavskoj?

Na koncu, ima li smisla spominjati da su se zbog sumnje u upletenost zagrebačkog podzemlja u nabavi novca za kredite potrebne za gradnju projekta zainteresirali i utjecajni pojedinci iz Europskog parlamenta?

Nema, dakako, jer je rezon za takvo nešto izostajao od samog početka. 'Zakonske legislative' i 'vladavina prava' u Hrvatskoj se koriste kao priručne fraze, isprazni i besmisleni pojmovi koji služe za maskiranje notornog političkog nasilja nad građanstvom. Nezgodno je međutim kad se ta laž ogoli, kao što se to danas dogodilo.

U trenutku kad je - uz pratnju medijske pompe i građanstva kojemu je na koncu prekipjelo - Ona skinula masku, provirilo je neoprano i neugledno lice puno krmelja; To se država jutros zaboravila umiti.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 15.07.10. 18:14

Da, i opet, na žalost, ništa...


registracija
19/4/10

galileos, 15.07.10. 20:01

BANDIC?
HERZEGOVANAC KAO I SVI !!!
NEMA RAZLIKE-SRBIN ILI HRVAT.
HERECEGOVANAC JE HERCEGOVANAC.
PUNA IH JE HR I SRBIJA.
ISTI SU KO CRNOGORCI.
OLOS.


registracija
8/7/09

bankar, 15.07.10. 23:06

Smrt kapitalizmu, sloboda narodu


registracija
19/12/09

tricycle, 16.07.10. 08:19

Kapitalisti se boje samo onih koji nemaju što izgubiti jer ništa materjalno nemaju i ne žele...a takvih je zaista vrlo malo. Za sada.


registracija
25/12/09

trta333, 16.07.10. 09:34

Nastaviti proteste i pozvati sve gradjane Zagreba da pruže podršku.Bitna je masonvost i nenasilje.Gandijevska metoda pobedjuje.Ovi vladajući su kožu djavolu prodali i blizu im je kraj.Ceo svet će podržati gradjane,a policija mora da se izgubi,jer će EU i sve nevladine organizacije sveta podržati nenansilni narod.Već su Ameri objavili da je ovo sprega kriminala i vladajućih struktura.Zvono im zvoni.U EU se ne ulazi sa represalijama.


registracija
9/8/09

vinko12, 16.07.10. 14:08

grupa besposlenih sljamara i propaliteta iskoriscava demokraciju i unosi nered i anarhiju (potpomognuta sdpeom radi rusenja vlade). Sve u zatvor na preodgoj i teski rad, na godinu dana. Pa ako ponove i duze.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.07.10. 18:22

vinko,
Ti tako pametno rezoniraš da bi mogao biti umjesto Karamarka HDZ-ov ministar policije! Inteligencija ti je na zavidnoj visini - konjskog dreka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika