Objavljeno u Nacionalu br. 766, 2010-07-20

Autor: Hrvoje Šimičević

Oni bi još malo vlasti: Umjesto na proljeće HDZ će izbore raspisati u studenome 2011.

U iščekivanju oporavka gospodarske situacije u Hrvatskoj, svako odugovlačenje je korisno za HDZ

PREMIJERKA Jadranka Kosor smatra da HDZ ima stabilnu većinu u
parlamentu i da mu odgoda izbora odgovaraPREMIJERKA Jadranka Kosor smatra da HDZ ima stabilnu većinu u parlamentu i da mu odgoda izbora odgovaraHrvatska demokratska zajednica odustala je od plana za parlamentarne izbore u proljeće 2011., potvrdilo je za Nacional više izvora iz vrha stranke. Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u nedjelju povodom primitka novih članova u Mladež HDZ-a kako će stranci nove snage trebati za redovite parlamentarne izbore. Iako bi, prema zakonu, izbori bili redoviti bez obzira u kojem se mjesecu 2011. godine održe, u HDZ-u su odlučili pričekati kraj godine.

Takvu odluku argumentiraju tvrdnjama da će se na jesen 2011. osjetiti prvi znakovi gospodarskog oporavka i izlaska iz krize, a u međuvremenu će vjerojatno biti potpisan i sporazum o pridruživanju Europskoj uniji. Osim toga, u vrhu HDZ-a smatraju da vrijeme radi protiv SDP-ove koalicije i da će kasniji datum izbora dovesti do osipanja koalicijskih partnera na ljevici. Čelništvo vladajuće stranke već nekoliko mjeseci razmatra opciju da se izborni datum odgodi što je više moguće. Tako je prije tri mjeseca objavljena informacija da će HDZ izbore raspisati u travnju sljedeće godine, jer je vodstvo te stranke procijenilo da treba iskoristiti pozitivno ozračje koje će izazvati završetak pregovora s Europskom unijom. Ipak, u međuvremenu se na hrvatskoj političkoj sceni odigralo nekoliko neočekivanih događaja, na temelju kojih je procijenjeno da bi za HDZ bilo iznimno korisno da na izbore pričeka dodatnih pola godine.

Prošlog je tjedna iz vladajuće koalicije istupio HSLS, što je u prvi mah moglo sugerirati početak raskola koalicijskog sporazuma između HDZ-a i stranaka koje podržavaju izvršnu vlast u Saboru. Ipak, na kraju se pokazalo da je potez HSLS-a donio HDZ-u više koristi nego štete: iz te stranke istupili su najutjecajniji pojedinci, koji će kao neovisni zastupnici i dalje podržavati vladajuću stranku u Saboru. Umjesto dosadašnje podrške 82 zastupnika, HDZ će odsad moći računati na njih 83, kao i na daljnju podršku svih drugih dosadašnjih koalicijskih partnera, koji su jasno dali do znanja da će do izbora ostati na poziciji izvršne vlasti. Uz to, HDZ računa da bi odgađanje datuma održavanja izbora moglo dodatno naštetiti poziciji tzv. Kukuriku koalicije, a posebice SDP-a.

Među ostalim, vladajuća stranka smatra da će njihove glavne oponente oslabiti situacija oko Varšavske ulice, budući da se gradska podružnica te stranke smatra najodgovornijom za rasplet prošlotjednih događaja u samom centru Zagreba. Uz to, HDZ očekuje da će se u sljedećih nekoliko mjeseci reaktualizirati afera oko kupnje Daimlerovih kamiona, u kojoj se sumnja da je nekadašnja koalicija predvođena SDP-om državu oštetila za 182 milijuna kuna. Ipak, uz sve navedeno, ključni razlog zbog kojeg je HDZ odlučio da neće žuriti s izborima 2011. jest činjenica što je kriza u Hrvatskoj i dalje aktualna, te što će HDZ do kraja ove godine morati provesti još dosta teških rezova koji toj stranci mogu donijeti dodatan pad popularosti kod birača. U iščekivanju oporavka gospodarske situacije u Hrvatskoj, svako odugovlačenje stoga je korisno za HDZ.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika