12.05.2010. / 13:18

Autor: Sanija Hasanić

Pet godina patnje petogodišnjeg Lukasa Juriše

Pri porodu Lukas Juriša ostao je bez kiska zbog čega danas živi s ozbiljnim liječničkim dijagnozama. Njegova je obitelj spremna je učiniti sve da mu poboljšaju sdravstveno stanje i olakšaju život, no potrebna im je novčana pomoć

Dubravka Juriša s malenim, bolesnim LukasomDubravka Juriša s malenim, bolesnim LukasomLukas Juriša petogodišnji je dječak iz Rijeke koji se od rođenja bori s nizom zdravstvenih problema: psiho - motornom retardacijom, cerebralnom paralizom, epilepsijom i velikim oštećenjima mozga.

Kako je objasnio njegov otac, Danijel Juriša, dječak je rođen potpuno normalnim putem, trudnoća je bila uredna no došlo je do komplikacija prilikom poroda i maleni je Lukas ostao bez kisika. Upravo to danas dječaku stvara ozbiljne probleme i obitelj Juriša želi svoga sina odvesti na liječenje u inozemstvo.

"Naš Lukas ne može samostalno sjediti, okrenuti se, koristiti samostalno svoje ručice, slabo kontrolira glavu i trup. Lukasov tonus mišića prilično je povišen, a komunikacija s njim krajnje je minimalna što nas kao roditelje rastužuje. Da stvar bude još gora našem je sinu nedavno dijagnosticirana i celijakija što znači da do kraja svog života mora biti na bezglutenskoj dijeti", ispričao je Lukasov otac Danijel Juriša.

Dodao je kako su njihovi obiteljski prijatelji svoje dijete, koje je imalo slične probleme kao maleni Lukas, odveli na operaciju ubrizgavanja matičnih stanica u Njemačku, a sada šest mjeseci kasnije taj dječak je silno napredovao. Stoga obitelj Juriša želi i svog Lukasa odvesti u Köln na operaciju za koju su uvjereni da bi njihovom sinu mogla olakšati život. "Naručeni smo za operaciju ubrizgavanja matičnih stanica u XCELL Centru u Düselldorfu za 14. lipnja i nadam se da ćemo do tada uspjeti prikupiti 30 tisuća eura koliko će nas koštati operacija, put i boravak u Njemačkoj. Do sada su dobri ljudi kroz razne akcije prikupili oko 90 tisuća kuna za Lukasa, ali to je daleko od dovoljnog iznosa. Moja plaća od 3,5 tisuće kuna, tisuću kuna Lukasove invalidnine, te 2,5 tisuće kuna koliko moja supruga prima kao njegovateljica jedva su dovoljni kako bi preživjeli, što znači da doista nemamo kako platiti ovako skup zahvat i sve ostalo u Njemačkoj i stoga molimo za pomoć", rekao je Danijel Juriša.

Operacija ubrizgavanja matičnih stanica, objašnjava Danijel Juriša, trebala bi malenom Lukasu pomoći da se polagano počnu obnavljati uništene moždane stanice te bi se njegove motoričke sposobnosti uvelike trebale popraviti, trebali bi se smanjiti njegovi snažni epileptični napadi i dječak bi s vremenom mogao bolje napredovati.

Osim Lukasa Danijel i Dubravka Juriša imaju još jednog sina, 7,5 mjesečnog Adriana, koji je potpuno zdravo dijete. Obitelj Juriša živi prilično skromno, a maleno dijete, bolestan sin koji mora biti na posebnoj bezglutenskoj dijeti, stvaraju dodatne troškove, stoga obitelj Juriša moli sve dobre ljude da im pomognu kako bi njihov maleni Lukas dobio priliku za bolji život.

Želite li pomoći Lukasu Juriši novčane donacije možete uplatiti na žiro račun njegova oca Danijela Juriše, otvoren u Privrednoj banci Zagreb: 3101532903

Žiro račun Privredne banke Zagreb: 2340009-1000000013

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika