20.07.2010. / 13:32

Autor: Marko Biočina

Bankarski mač nad hotelima: Prijeti li Sunčanom Hvaru zapljena nekretnina?

Sutra bi se trebao održati sastanak predstavnika skupine domaćih banaka na koje otpada veći dio ukupnog duga Sunčanog Hvara, koji navodno trenutno iznosi oko 580 milijuna kuna

Jean Francois Ott, čelni čovjek Orco grupeJean Francois Ott, čelni čovjek Orco grupeHvarskom hotelskom poduzeću Sunčani Hvar prijeti da zbog nepodmirenih dugova prema bankama izgubi značajan dio svojih nekretnina. Naime, kako se neslužbeno doznaje od izvora bliskih vrhu kompanije, već sutra trebao bi se održati sastanak predstavnika skupine domaćih banaka na koje otpada veći dio ukupnog duga Sunčanog Hvara, koji navodno trenutno iznosi oko 580 milijuna kuna.

S obzirom da su uglavnom radi o hipotekarnim kreditima, postoji mogućnost da banke aktiviraju svoje instrumente osiguranja i preuzmu vlasništvo nad hotelima Sunčanog Hvara. Takav scenarij značio bi i potpuni kolaps kompanije, pa je pitanje hoće li se banke odlučiti za takav potez. Naime, izvjesno je kako zbog velikog pada vrijednosti nekretnina izazvanih ekonomskom krizom hoteli Sunčanog Hvara danas vrijede manje nego što su vrijedili u trenucima kad su kreditni aranžmani sklopljeni.

Zbog toga bi preuzimanje nekretnina za banke vjerojatno podrazumijevalo i određeni gubitak. Upravo zato, banke dosad nisu bile spremne za taj korak, no najnoviji sukob u odnosima dvaju najvećih dioničara, luksemburške Orco Grupe i Hrvatskog fonda za privatizaciju, mogao bi ih natjerati da se odluče na taj scenarij.

Naime, HFP je prije nekoliko dana donio odluku o raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu s Orcom i zatražio povrat 7 posto dionica tvrtke, čime bi luksemburška tvrtka izgubila većinski dionički udjel. U Orcu na taj zahtjev gotovo sigurno neće pristati, te bi cijeli slučaj na kraju mogao rezultirati dugotrajnim i kompliciranim sudskim procesom. Pitanje je kako bi u takvim okolnostima, s obzirom na visoke dugove i probleme u poslovanju funkcionirao Sunčani Hvar, pa je moguće da banke procijene kako je bolje, uz određene gubitke, nekretnine preuzeti sada, dok kriza u Sunčanom Hvaru ne eskalira.

Inače, banke su u prošlosti pokazivale želju da reprogramiraju dugove i nastave podržavati kompaniju, no uz uvjet oštrog i temeljitog restrukturiranja. Takav plan menadžement tvrtke je i izradio, ali nikad nije dobio podršku HFP-a. Stav banaka navodno je da neće podržati plan restrukturiranja Sunčanog Hvara, ukoliko ga ne prihvate oba velika dioničara. S obzirom na aktualne odnose između Orco Grupe i HFP-a, takav dogovor teško je očekivati, pa bi cijela situacija na kraju mogla završiti raspadom hvarskog hotelskog poduzeća.

Vezane vijesti

Ott se javio iz Francuske: 'Lokalnom ljubomorom se želi otjerati Orco'

Ott se javio iz Francuske: 'Lokalnom ljubomorom se želi otjerati Orco'

Jean-Francois Ott, izvršni direktor Orco grupe, koji je u utorak u Zagrebu zadržan na obavijesnom razgovoru, za sve je optužio "lokalnu ljubomoru"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika