21.07.2010. / 09:16

Autor: Martina Čizmić

Blamaža: BP photoshopirao fotografiju iz 2001. i objavio kao aktualnu iz 2010.

"Nema ničeg zlonamjernog u obradi fotografija", rekao je glasnogovornik BP-a Scott Dean

Fotografija obrađena u PhotoshopuFotografija obrađena u PhotoshopuBritish Petroleum iz dana u dan postaje sve omraženija tvrtka, ne samo u SAD-u već i diljem svijeta. Tri mjeseca nakon eksplozije na bušotini Deepwater Horizon u Meksičkom zalijevu, još uvijek nema pravog rješenja za zaustavljanje istjecanja nafte u ocean.

I dok američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron ističu kako je BP 'važna tvrtka i za jedno i za drugo gospodarstvo', u američkim medijima osvanula je informacija prema kojoj je British Petroleum na svojim stranicama koristio računalno uređene fotografije koje su trebale prikazivati nadzorni centar u Houstonu. Naime, nadzorni centar je mjesto na kojem bi inženjeri BP-a trebali nadzirati bušotinu i njeno zatvaranje.

Navodno originalna fotografija (Foto: BP p.l.c)Navodno originalna fotografija (Foto: BP p.l.c)No, novinari Americabloga, otkrili su kako je u fotografiju koja prikazuje niz televizijskih ekrana sa snimkama podvodnih kamera ubačeno nekoliko slika, kako bi se dao dojam aktualnosti. Ne samo to, pomnijom analizom otkrili su i da je orginalna fotografija snimljena još 2001. godine.

BP je odmah odgovorio rekavši kako su na originalnoj fotografiji na mjestu ubačenih snimaka bili prazni ekrani.

"Nema ničeg zlonamjernog u obradi fotografija", rekao je glasnogovornik BP-a Scott Dean i novinarima poslao originalnu fotografiju. Dodao je kako je obradu obavio fotograf kojeg je BP unajmio za fotografiranje njihovih prostorija.

Fotografija za koju BP tvrdi da je najnovijaFotografija za koju BP tvrdi da je najnovijaNaravno, takav odgovor nije posve zadovoljio američke novinare koji su na nekoliko fotografija pokazali koliko je neprofesionalno odrađen posao obrade fotografije. Istaknuli su i kako obrada fotografije može biti tolerirana samo do određene mjere, pogotovo jer se radi o fotografiji na službenim stranicama tvrtke koja je u središtu medijske pozornosti zbog velike ekološke katastrofe.

BP se odmah ispričao i odmah poslao novu, neobrađenu fotografiju. Ali jasno je da je to još jedan posrtaj britanske naftne kompanije koja će teško ikad vratiti povjerenje potrošača, poglavito u SAD-u.

Zanimljivo je da je nakon izbijanja najnovijeg u nizu skandala s web stranica British Petroleuma "nestala" sporna fotografija, a na njenom mjestu pojavila se "neobrađena".

Vezane vijesti

Digitalni vizažisti

Digitalni vizažisti

Nedavno je procijenjeno da danas više od 50 milijuna ljudi preko interneta svakodnevno koristi specijalizirane web-stranice namijenjene pronalaženju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika