28.07.2010. / 14:31

Autor: Martina Čizmić

Udruživanje: Srbija, Hrvatska i Slovenija osnivaju zajedničku željezničku tvrtku

Predstavnici sve tri zemlje nadaju se da će im se u budućnosti pridružiti još koja željeznica s jugoistoka Europe i to možda već u rujnu kada će se u Istambulu održati sastanak s predstavnici Turske, Makedonije i Bugarske

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMinistri prometa Hrvatske, Slovenije i Srbije postigli su dogovor o osnivanju zajedničke željezničke tvrtke kako bi udruženim snagama povećali željeznički promet na koridoru 10, koji je prema sadašnjim podacima nedovoljno iskorišten.

Kako piše beogradski Blic, sporazum o osnivanju zajedničke tvrtke čije će sjedište biti u Ljubljani, a rukovodtielji Slovenci, jer je to jedina zemlja članica EU među tri.

"Članice će zajedno raspolagati s nešto više od 24 tisuće vagona, odnosno pet posto ukupnog broja vagona u Europi i 911 lokomotiva. Imati ćemo što ponuditi kupcima, odnosno korisnicima željeznica", rekao je u razgovoru za Blic srbijanski ministar prometa Milutin Mrkonjić. Cilj je takvog udruživanja snage skratiti put od Ljubljane prema jugu i jugoistoku Europe.

Također, cilj je postići veću prisutnost i prepoznatljivost na transportnom tržištu, povećati opseg prijevoza, smanjiti troškove, pojednostaviti carinske procedure, prilagoditi zakonske regulative, smanjiti broj posrednika, ali i ponuditi konkurentnije cijene.

No, predstavnici sve tri zemlje nadaju se da će im se u budućnosti pridružiti još koja željeznica s jugoistoka Europe i to možda već u rujnu kada će se u Istambulu održati sastanak s predstavnici Turske, Makedonije i Bugarske.

Vezane vijesti

Kinezi iskazali interes za energetiku i transport

Kinezi iskazali interes za energetiku i transport

"Hrvatska gospodarska komora polaže veliku pozornost unapređenju gospodarskih odnosa s Kinom te je potpisano i niz sporazuma s kineskim gospodarskim… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 28.07.10. 15:22

KAKO CE IMAT IME SSH ili HSS ili SHS,ahahaahahahha


registracija
16/6/10

nosonja, 28.07.10. 16:23

Ivandija -njihov vlak će se zvati- POPUSHIMI EXPRESS.


registracija
20/7/10

pijanovic, 28.07.10. 17:11

ako se to ostvari to pozdravljam,napokom
dobre vjesti


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika