Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Ivica Medo

AUSTRALSKI NOGOMET HIT U HRVATSKOJ

Nježni momci ludi za grubim footyjem

Zagreb Hawks, Agram Power i Velika Gorica Bombers domaći su klubovi najpopularnijeg australskog sporta a hrvatska reprezentacija upravo nastupa na EP-u

Reprezentacija Hrvatske u australskom nogometu pozirala je Nacionalovu fotografu gola do pasa prije odlaska na Europsko prvenstvo u Dansku i ŠvedskuReprezentacija Hrvatske u australskom nogometu pozirala je Nacionalovu fotografu gola do pasa prije odlaska na Europsko prvenstvo u Dansku i Švedsku'Australski nogomet jedan je od najtežih sportova na svijetu. Za njega je potrebna snaga, kondicija, inteligencija, eksplozivnost, spretnost ruku i nogu. Na jednoj utakmici svaki igrač pretrči između 13 i 15 kilometara, a svaka momčad na klupi ima samo 4 igrača”, objasnio nam je Australac hrvatskog porijekla Andrew Bogut, zvijezda košarkaške NBA momčadi Milwaukee Bucksa, ali i veliki zaljubljenik u najpopularniji sport u Australiji, gdje ga zovu Aussie rules ili footy.


“RIJEČ JE O grubom sportu u kojem, za razliku od ragbija, igrač nikad ne zna otkud mu prijeti opasnost i zbog toga su česte ozljede”, ističe Bogut koji gotovo svako ljeto posjećuje Hrvatsku, domovinu svojih roditelja. Trenutačno ljetuje na Pagu, ali prilično se iznenadio kad smo mu rekli da u Hrvatskoj postoje tri kluba australskog nogometa - Zagreb Hawks, Agram Power, trenutačni prvak Hrvatske, i Velika Gorica Bombers - te da hrvatska reprezentacija pod nazivom Croatian Knights postiže zavidne rezultate na europskim natjecanjima, o čemu su nedavno pisali i australski mediji. “Hrvatski vitezovi” ostvarili su nekoliko pobjeda na turnirima u Italiji, Austriji i Češkoj, iako imaju najmanji fond igrača, najlošije uvjete i tek se nekoliko godina bave tim sportom. Na Europskom kupu 2008. Hrvatska je iznenadila došavši do finala gdje je izgubila od Engleske, ali je u polufinalu pobijedila Njemačku koja ima šest klubova i barem deset puta više igrača australskog nogometa. Prošle godine domaćin Europskog kupa bio je Samobor, a Hrvatska je u konkurenciji 15 reprezentacija na kraju osvojila treće mjesto.

NO FOOTY JE MALO poznat sport u Hrvatskoj, a i rijetki znaju da je upravo u tijeku Europsko prvenstvo u australskom nogometu koje se održava od 1. do 9. kolovoza u Danskoj i Švedskoj, na kojem će nastupiti i hrvatska reprezentacija. Predsjednik Hrvatskog saveza u australskom nogometu, prvi izbornik reprezentacije, njen trenutačni igrač i pionir tog sporta na ovim prostorima Kolja Koračak ističe da bi se Hrvatska sigurno borila za jedno od prva tri mjesta da njenu momčad nisu desetkovale ozljede, ali i izostanak nekih ključnih igrača zbog poslovnih obveza.

“MI SMO POTPUNI amateri, pa na prvenstvo putujemo osobnim automobilima i tamo ćemo spavati u šatorima. Sve troškove snosimo sami jer nemamo sponzora. Poduzetnici ne vide korist u ovom sportu, ali trebali bi znati da su u Samoboru prošle godine za vrijeme Europskog kupa bili rasprodani svi hotelski smještaji. Dakle, ima tu potencijala”, kazao je Koračak, s kojim smo razgovarali na improviziranom terenu za australski nogomet iza Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. “U Hrvatskoj ne postoji originalan teren za australski nogomet. To nam je veliki problem. Na manjim turnirima igra se 9 protiv 9 igrača, ali na europskim prvenstvima igra se 18 protiv 18, a mi nemamo gdje trenirati u takvoj postavi. Pokušavamo se dogovoriti s Kineziološkim fakultetom da nam dopusti napraviti pravi teren o vlastitom trošku”, kaže Koračak koji je glavni inicijator osnivanja klubova australskog nogometa u Hrvatskoj.

“PRVI PUT SUSREO sam se s ovim sportom u SAD-u dok sam pohađao fakultet grafičkog dizajna u Phoenixu. Najprije sam igrao naš europski nogomet, no budući da sam prilično krupan i pokretljiv, na jednoj utakmici zamijetili su me ljudi iz Arizona Hawksa, kluba australskog nogometa u Phoenixu. Pozvali su me da dođem na trening, pristao sam i zaljubio se u taj sport”, prisjetio se svojih početaka u footyju Koračak koji se u Hrvatsku vratio nakon 2000. godine. “Trebalo mi je nekoliko godina da osnujem klub u Hrvatskoj. Uspjelo mi je to tek 2005., kad sam s grupom studenata osnovao Zagreb Giantse. Poslije smo promijenili ime u Zagreb Hawks. Preko svojih veza u Phoenixu došao sam do čelnika originalnih Hawthorn Hawksa, velikog australskog kluba iz Melbournea. Oni su me pozvali u Melbourne da budem njihov gost. Predložili su mi da promijenimo ime u Zagreb Hawks, a oni će nam zauzvrat darovati garnituru dresova i rekvizita”, Koračak je ukratko opisao začetke footyja u Hrvatskoj. Kažu da su ga u Australiji sjajno primili, gledao je utakmicu profesionalne australske lige AFL na velebnom stadionu Cricket Ground pred oko 100.000 gledatelja.

“JEDAN SAM OD rijetkih koji je imao priliku ući u svlačionicu Hawksa. Održao sam i govor na večeri u VIP loži, u koju stane nekoliko stotina ljudi. Okupljenima sam pričao o namjeri da stvorim hrvatsku reprezentaciju. Dobio sam veliku podršku”, rekao je Koračak i skromno priznao da se igra hrvatske reprezentacije umnogome popravila otkad ga je na mjestu izbornika zamijenio Josip Kravar: “On je izrastao u jednog od najboljih stručnjaka za taj sport u Europi. Puno je naučio od australskih trenera s kojima je u stalnom kontaktu preko interneta.” Koračak kaže da se u Australiji puno Hrvata bavi footyjem, iako je većini draži klasični europski nogomet. Poznato mu je da je Andrew Bogut veliki zaljubljenik u taj sport, te da je dobar prijatelj s Alanom Didakom, velikom zvijezdom australskog nogometa, čiji su roditelji iz Hrvatske.

IGRAČI FOOTYJA treniraju na improviziranom terenu za
australski nogomet iza Kineziološkog fakulteta, što je veliki problem jer
na utakmici igra 36 igrača i hrvatski timovi nemaju uvjete za treningeIGRAČI FOOTYJA treniraju na improviziranom terenu za australski nogomet iza Kineziološkog fakulteta, što je veliki problem jer na utakmici igra 36 igrača i hrvatski timovi nemaju uvjete za treninge“DIDAK JE JEDAN od najpopularnijih i najboljih igrača AFL lige. Nastupa za Collingwood i može igrati na svim pozicijama. Vrhunski je igrač, brz, snažan i inteligentan”, kaže Bogut, najveća košarkaška zvijezda Australije i jedan od najtalentiranijih centara američke NBA lige. “Kad sam prije dvije godine imao problema s leđima, jedno sam vrijeme trenirao s momčadi Collingwooda, pa sam se detaljno upoznao s metodama treninga u tom sportu. Neke sam igrače upoznao i preko svog australskog agenta koji zastupa igrače iz momčadi Western Bulldogsa”, otkrio nam je Bogut kojeg Koračak nije imao priliku upoznati, ali zna da je rođen u Melbourneu gdje je australski nogomet nastao i gdje je najpopularniji. “Od ukupno 16 klubova AFL lige čak osam ih je iz Melbournea. Poznate javne osobe dolaze na utakmice australskog nogometa. Recimo, glumac Eric Bana, koji je hrvatskog porijekla, navija za klub St Kilda, slavna Nicole Kidman može se također često vidjeti na utakmicama, australska premijerka Julia Gillard navija za Western Bulldogse. Igrači poput Didaka, Barryja Halla, Jonathana Browna ili Lancea Franklina odlično zarađuju, neki imaju i milijunske ugovore. Mi smo daleko od toga, ali tko zna, možda jednog dana postane popularan i u Hrvatskoj. Taj sport je vrlo zanimljiv i mislim da bi se mnogima svidio samo da ga jednom pokušaju igrati”, kaže Koračak te podsjeća da se sljedeće godine u rujnu igra Svjetsko prvenstvo u australskom nogometu, i to u Australiji. “Bit će to veliki spektakl. Mi tražimo sponzore, a ako ih ne budemo našli, putovat ćemo tankerom”, u šali je zaključio Koračak.

PRAVILA AUSSIE RULESA

■ AUSTRALSKI NOGOMET IGRA SE u originalnoj verziji 18 protiv 18 igrača, i to na ovalnom terenu uobičajenih dimenzija 180 x 150 metara. U pričuvi su samo četiri igrača. Lopta je slična onoj u ragbiju, ali ipak nešto manja, može se dodavati u svim smjerovima rukom i nogom, ali ne smije se bacati rukom nego udarati šakom ispod ruke. Lopta se smije nositi, ali ne više od 15 metara. U razmacima od najviše 15 metara lopta mora dotaknuti tlo. Utakmica je podijeljena na četiri četvrtine po 20 minuta čiste igre. Gol je sastavljen od četiri paralelne stative ukupne dužine devet metara. Ako lopta prođe kroz dvije stative u sredini, boduje se sa šest bodova, a ako prođe sa strane, jednim bodom. Svaka momčad formacijski je obično podijeljena na šest napadača, šest braniča, dva krila i četiri centralna igrača. Zabranjeno je zaustavljanje protivnika udarcem šakom i nogom, povlačenjem za dres, ali i svi startovi s leđa. Na igrača koji nosi loptu smije se startati sprijeda i sa strane samo u predjelu između ramena i koljena. U suprotnom se dosuđuje slobodni ili kazneni udarac.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika