04.08.2010. / 07:50

Autor: Martina Čizmić

Teška jesen: Hrvatsku čeka skuplja struja, plin, nafta i kruh

Iako je udio cijene brašna u konačnoj cijeni kruha tek 15 posto, većina pekara poziva se i na visoke cijene energenata kako bi opravdali poskupljenje kruha

Očekuje se da će cijena kruha porasti i zbog skup pšenice, ali i zbog poskupljenja energenataOčekuje se da će cijena kruha porasti i zbog skup pšenice, ali i zbog poskupljenja energenataJesen bi u Hrvatskoj mogla donijeti još jedno stezanje remena. Već se dulje govori o poskupljenju električne energije, pa je samo pitanje dana kada će Vlada dati blagoslov za veće račune. Plin bi također trebao poskupjeti u listopadu, a cijena nafte varira ovisno o interesu na međunarodnom tržištu. Novi udar dolazi i iz mlinsko-pekarske industrije.

Kako piše Novi list, zbog veće otkupne cijene pšenice, koja bi ove godine trebala biti i 40 lipa viša nego prošle, proljetnih poplava u Hrvatskoj i ljetnih suša u Europi, cijena kruha će najesen zasigurno ići gore.

Iako razina poskupljenja nije još uvijek definirana, jasno je da poskupljenje neće biti malo. Cijene pšenice rastu na burzama diljem Europe, a prema posljednjim podacima već su porasle za 37 posto.

Agrokor je već počeo otkupljivati pšenicu po cijeni od 1,2 kuna za kilogram, a seljaci opterećeni kreditima i ostalim troškovima koji su došli na naplatu jedva su dočekali da ju prodaju. Iako bi, da su malo pričekali, na burzi vjerojatno mogli dobiti i više.

U Ministarstvu poljoprivrede pak smatraju kako je i trenutna cijena kruha preskupa, pogotovo jer je udio cijene brašna u konačnoj cijeni kruha tek 15 posto. No, ističu i kako se većina pekara poziva na visoke cijene energenata koji bi do kraja godine još trebali poskupjeti.

Vezane vijesti

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priopćila je danas kako je Vlada prošlotjedne odluke o povećanju cijena energije donijela na temelju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika