15.08.2010. / 09:56

Autor: Hina

Pinera: Imamo razloga vjerovati da su rudari pod zemljom živi

Predsjednik je u subotu navečer posjetio mjesto nesreće, rudnik bakra i zlata u San Joseu, pokraj Copiapa, 800 km sjeverno od Santiaga, gdje su 5. kolovoza zbog urušavanja rudari ostali zarobljeni na dubini od 700 metara

Obitelji zatrpanih rudara nadaju se čudu (Reuters)Obitelji zatrpanih rudara nadaju se čudu (Reuters)Čileanski predsjednik Sebastian Pinera izjavio je u subotu da postoje razlozi koji ulijevaju nadu da su 33 rudara koja su već 9 dana zarobljena na dnu rudnika na sjeveru zemlje još živa, a ministarstvo rudarstva smatra da će veza s njima biti uspostavljena u ponedjeljak.

"I dalje vjerujemo da ćemo ih pronaći žive, jer uvjeti u kojima su rudari, što se tiče ventilacije i zalihe vode, potkrjepljuju tu nadu", rekao je predsjednik u prigodi svog trećeg posjeta mjestu nesreće.

U petak su uprava rudnika i zaposlenici izjavili da rudari mogu računati s količinom vode i kisika koji su u rovovima u prirodnom stanju.

Predsjednik je u subotu navečer posjetio mjesto nesreće, rudnik bakra i zlata u San Joseu, pokraj Copiapa, 800 km sjeverno od Santiaga, gdje su 5. kolovoza zbog urušavanja rudari ostali zarobljeni na dubini od 700 metara.

Nakon nesreće nema nikakvih informacija o rudarima.

Spasilačke ekipe se pokušavaju probiti do njih, bilo kroz ventilacijske otvore ili bušenjem kanala, zasad bez uspjeha.

Nesreća u San Joseu, najteža u novije vrijeme, potresla je Čile koji ima dugu rudarsku tradiciju i gdje je razina sigurnosti uglavnom dobra, napose u većim rudnicima.

Ipak, od 2000. u tom su sektoru smrtno stradale 403 osobe, ili četrdesetak na godinu, po podatcima državne agencije za geologiju i rudnike (Sernageomin).

Vezane vijesti

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće rudara sa sjevera Španjolske prosvjedovali su u četvrtak u Madridu zbog mjera vlade desnog centra koja najavljuje zatvaranje ugljenokopa i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika