26.08.2010. / 13:07

Autor: Hina

Westerwelle poručio Beogradu: Suočite se s realnošću neovisnog Kosova

"Doći će dan da predstavnici Beograda u Prištine sjednu za isti stol kako bi razgovarali o EU. Za vas je to možda utopija, ali se može ostvariti", kazao je njemački šef diplomacije

Guido WesterwelleGuido WesterwelleNjemački vicekancelar i ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, koji je u četvrtak stigao u posjet Beogradu, izjavio je da je nezavisno Kosovo realnost te da je mišljenje međunarodnog suda pravde u Den Haagu (ICJ) to jednoznačno potvrdilo, javili su srbijanski mediji.

"Pomirenje može uspjeti ako se suočite s realnošću. Nezavisno Kosovo je realnost i mišljenje Međunarodnog suda pravde je to jednoznačno potvrdilo", rekao je Westerwelle i dodao da je "zemljopisna karta jugoistočne Europe iscrtana i završena".

U svom govoru u rektoratu beogradskog sveučilišta, kako prenosi Tanjug, ocijenio je da postoji šansa za direktne pregovore Beograda i Prištine, ali da je pravo mjesto za to Bruxelles a ne New York, izrazivši uvjerenje da je budućnost Srbije u Europskoj uniji (EU).

"Doći će dan da predstavnici Beograda u Prištine sjednu za isti stol kako bi razgovarali o EU. Za vas je to možda utopija, ali se može ostvariti", kazao je njemački šef diplomacije.

Govoreći o europskim integracijama, kazao je da je put u EU "dug i naporan", upozorivši da zemlje članice Unije neće prihvatiti nikakvo snižavanje kriterija za članstvo.

Westerwelle je posjet Beogradu započeo susretom s premijerom Mirkom Cvetkovićem u Vladi Srbije. U toku dana sastat će se i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskim kolegom Vukom Jeremićem, kao i s predstavnicima političkih stranaka.

Ovo je prvi posjet Westerwellea Beogradu od kada je u listopadu prošle godine izabran za premijera.

Njegov posjet dolazi svega dva tjedna prije rasprave o nacrtu srpske rezolucije u Općoj skupštini UN-a.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 26.08.10. 13:26

Ovi na Zapadu,kao da se radjaju na guzicu.Svi isti i svi imaju istu priču.Pa ta negova EU je toliko profanisana,da ni njih same ne interesuje.I tamo svako vodi svoju politiku,a ona "gluma" o zajedništvu je samo ljepak za budale.Ameri su digli ruke od Evrope i okrenuli se divovima na Istoku(Kina,Rusija,Indija).Evropa je stara dama koja polako umire.I zato ova njegova nebuloza može samo da pali šiptare i da im daje nadu.Srbija nije ni zainteresovana za EU,ali Tadić vrlo uspešno ih animira i izvlači lovu.Zapad je sebi nametnuo breme Kosova i nikada ga neće moći rešiti.Neće zbog svoje podeljenosti,unutar same EU,a i svjesni su da Kosovo nikada neće biti primljeno u UN.Svi svetski ekonomski pokazatelji ukazuju da se treba okretati prema Istoku.Srbija je već uspela da uvede kapital iz Kine,Koreje,Indije i Rusije.Kada Evropi bude trebala Srbija,oni će se sami ponuditi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika