30.08.2010. / 07:49

Autor: Martina Čizmić

Tračak nade: Postoji šansa da čileanski rudari budu spašeni za dva mjeseca

Trenutno je zatočenim rudarima jedina komunikacija sa svijetom osam centimetara široka cijev kroz koju im dostavljaju tekućinu, hranu li lijekove, a tijekom vikenda su im poslane i društvene igre te MP3 playeri kako bi im se olakšao boravak

Zatočeni rudari sve se teže nose s zatočeništvom (Reuters)Zatočeni rudari sve se teže nose s zatočeništvom (Reuters)Čileanski rudari koji su od urušavanja rudnika 5. kolovoza zatočeni u skloništu 700 metara ispod površine možda neće dočekati Božić pod zemljom. Naime, čileanski stručnjaci pokušavaju osmisliti način na koji bi spašavanje koje je prvotno trebalo trajati tri do četiri mjeseca obave u samo dva.

Kako javljaju čileanski mediji, spasioci planiraju paralelno uz bušenje novog otvora pokušati raširiti postojeći iskop koji vodi do zatočenih rudara ne bi li tako prije došli do njih. Prema nekim procjenama to bi trajanje akcije spašavanja moglo skratiti s četiri na samo dva mjeseca.

Trenutno je zatočenim rudarima jedina komunikacija sa svijetom osam centimetara široka cijev kroz koju im dostavljaju tekućinu, hranu li lijekove, a tijekom vikenda su im poslane i društvene igre te MP3 playeri kako bi im se olakšao boravak.

Također, uspostavljena je i telefonska linija kojom su rudari po prvi put direktno razgovarali s članovima svojih obitelji. Psiholozi smatraju da će im takav kontakt olakšati dugotrajan boravak pod zemljom, a u pomoć bi im trebali stići i stručnjaci NASA-e koji će se pozabaviti njihovim psihofizičkim stanjem. Naime, uvjeti u kojima se rudari trenutno nalaze veoma su slični onima u svemiru pa se stručnjaci nadaju da bi uz stručnu pomoć mogli ostati u relativno dobrom stanju.

Vezane vijesti

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće rudara sa sjevera Španjolske prosvjedovali su u četvrtak u Madridu zbog mjera vlade desnog centra koja najavljuje zatvaranje ugljenokopa i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika