Objavljeno u Nacionalu br. 772, 2010-08-31

Autor: Nacionalova redakcija

Letovi Dalmatian.hr-a izravno iz Zagreba u New York za samo 300 eura

NOVU AVIOKOMPANIJU
pokreće australski
Hrvat Željko Romić,
a navodno je riječ o
ulaganju od 20-ak
milijuna euraNOVU AVIOKOMPANIJU pokreće australski Hrvat Željko Romić, a navodno je riječ o ulaganju od 20-ak milijuna euraU Hrvatskoj bi do kraja ove godine nakon višegodišnjih priprema mogla početi s radom prva domaća privatna low cost aviokompanija za redovni linijski promet Dalmatian.hr. Na čelu toga ambicioznog projekta je australski Hrvat Željko Romić, a zanimljivo je da bi njegova kompanija trebala imati i međukontinentalne letove. Kompanija bi i na takvim letovima trebala letjeti po low cost modelu, što je potpuna inovacija u avioprijevozničkom biznisu jer ostale kompanije takvoga profila lete samo na kraćim relacijama. Suprotno uobičajenim pravilima u low cost letovima, Dalmatian.hr bi trebao imati i različite avione u svojoj floti.

Za kraće letove Romić planira nabaviti Airbusove 320 i Boeinge 737, a na međukontinentalnim letovima putnike bi prevozili Airbusovi 330 ili 340. Naime, jedno od osnovnih "pravila" low cost kompanija je da imaju avione istoga tipa, što značajno pojeftinjuje održavanje, tako da ostaje vidjeti kako će se Dalmatian.hr nositi s troškovima održavanja različitih tipova aviona. O svojim planovima Romić je još prije nekoliko godina govorio za Nacional i tada je najavio da računa na rute koje inače pokrivaju tek sezonski avioprijevoznici i rast transporta turista iz Australije, Japana i Sjeverne Amerike.

Budući da je recesija značajno pogodila turizam, razumljivo je i da je početak rada kompanije, planiran za 2008. godinu, odgođen. Ipak, čini se da se situacija na svjetskom zrakoplovnom tržištu u međuvremenu donekle popravila te da je Romić uspio zatvoriti financijsku konstrukciju projekta za koji je svojedobno tvrdio da košta 20 milijuna eura. Prema neslužbenim najavama Dalmatian.hr bi na dugim letovima trebao biti jeftiniji i do 40 posto od konkurencije, pa bi tako karta od Zagreba do New Yorka stajala oko 300 eura, a očekuje se da bi kompanija na domaćim letovima mogla postati konkurencija Croatia Airlinesu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika