Objavljeno u Nacionalu br. 773, 2010-09-07

Autor: Boris Bilas

LOŠA PRAKSA U ARZ-u

Transparency International zbog javne nabave kritizirao tvrtku Autoceste Rijeka-Zagreb

MIRO ŠKRGATIĆ, čelni čovjek ARZa, tvrdi da je sva javna nabava u
skladu sa zakonskim
odredbamaMIRO ŠKRGATIĆ, čelni čovjek ARZa, tvrdi da je sva javna nabava u skladu sa zakonskim odredbamaPredsjednik Transparency Internationala Hrvatske Zorislav Antun Petrović za Nacional je komentirao sve češće slučajeve manipulacija javnim natječajima koje raspisuju hrvatske tvrtke. Prije nekoliko tjedana Nacional je pisao o natječaju kojim je državna kompanija Autocesta Rijeka - Zagreb izravnom pogodbom dodijelila posao vrijedan 2,2 milijuna kuna riječkoj tvrtki Europetrol. ARZ je u veljači ove godine raspisao natječaj za nabavu goriva, a svaki ponuđač je morao dokazati i da u protekle tri godine nije poslovao s gubitkom. Baš zbog tog uvjeta tvrtka Europetrol bila je jedina koja je odgovorila uvjetima natječaja, iako je ponudila najveću cijenu.

Praksa ovakvog namještanja natječaja sve je češća, što potvrđuje i najnoviji primjer natječaja za nabavu novih automobila MUP-a koji je raspisan tako da na uvjete može odgovoriti samo jedna tvrtka. Zorislav Antun Petrović kaže da je to samo posljednji u nizu primjera sličnih natječaja kojima je cilj eliminirati konkurenciju u korist jednog ponuđača. "Najvažnija u svakom natječaju trebala bi biti mogućnost ravnopravnosti svih tvrtki koje su u stanju isporučiti neku robu ili uslugu. U isto vrijeme neupitno je pravo naručitelja da definira pravila natječaja, ali opet ne tako da se definira rezultat samog natječaja", kaže predsjednik TIH-a te dodaje kako je u pravnim državama sama svrha natječaja da se pronađe najbolja ponuda. "No u Hrvatskoj je praksa da se samim natječajima eliminira konkurencija. Posljednji primjer je nedavni natječaj za nabavu novih automobila MUP-a koji je raspisan na takav način", rekao je Zorislav Antun Petrović koji kaže da u Europskoj uniji postoje pravni okviri koji definiraju ovakve situacije u natječajima.

"Cijela poanta natječaja je u tome da mora biti više ponuđača i da se u toj konkurenciji izabere najbolja ponuda", zaključuje Petrović.

Vezane vijesti

Državne tvrtke gomilaju gubitke

Državne tvrtke gomilaju gubitke

U prvom tromjesječju ove godine prihodi državnih tvrtki su smanjeni, troškovi zaposlenih dalje rastu, zaduženost se povećava, a gubici se dalje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika