09.09.2010. / 09:02

Autor: Sandra Županić

Fotomaraton u Zagrebu: 24 fotografije prema 24 zadane teme

Ovo natjecanje je osmislila udruga Fotomaraton, a jedan od glavnih pokretača je zaljubljenik u fotografiju Duško Vorkapić

Fotografsko natjecanje pod nazivom Fotomaraton treći će se puta u Zagrebu održati 11. rujna. Radi se o vrlo zanimljivom susretu fotografa u sklopu kojeg svaki sudionik mora napraviti 24 fotografije prema 24 zadane teme. Prvih osam tema natjecatelji dobiju na startu, na Trgu bana Jelačića, a preostale na dvije kontrolne točke koje će biti objavljene na startu. Predane fotografije moraju biti snimljene istim redosljedom kojim su teme zadane. Ovo je prilično zahtjevno za natjecatelje jer natjecanje traje 12 sati, što ostavlja oko 30 minuta za snimanje jedne fotografije.

Ovo natjecanje je osmislila udruga Fotomaraton, a jedan od glavnih pokretača je zaljubljenik u fotografiju Duško Vorkapić. "Slični fotomaratoni se održavaju u brojnim europskim gradovima, to mi se učinilo zanimljivo pa sam odlučio pokrenuti takvo natjecanje i u Zagrebu. Na prethodnim natjecanjima sudjelovalo je i do 150 fotografa. Teme koje zadajemo za fotografiranje su uglavnom apstraktne pa natjecatelji nisu ograničeni na određene motive Zagreba. Želimo dobiti što više različitih interpretacija, a neke od tema koje smo koristili prošlih godina bile su – imam frenda, on je duh i radio u mojoj glavi. Teme su tajne do samog početka natjecanja. Može se prijaviti svatko tko želi sudjelovati i ima digitalno fotoaparat", objasnio je Vorkapić.

Žiri će odabrati pobjednike natjecanja za koje su osigurani vrlo vrijedni pokloni, a sve fotografije snimljene tijekom fotomaratona bit će izložene na izložbi koja će održati krajem rujna u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU). "Vodstvu MSU-a se svidjela naša ideja i odlučili smo napraviti izložbu. Maksimalni broj natjecatelja koji možemo primiti je 250 i svatko napravi 24 fotografije to je 6000 fotografija, a MSU ima dovoljno mjesta da one budu izložene. Lijepo je da čak i amateri mogu bar jednom negdje vidjeti izložene svoje fotografije. Bit natjecanja je kreativnost, stvaranje novih prijateljstava i zabava", rekao je Vorkapić. Prijave se primaju do 6. rujna putem internetske stranice www.fotomaraton.hr.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika