16.09.2010. / 16:10

Autor: Milan Pavlinović

Bakanlije u Gorici

Euripidov 'Kiklop' na Sceni Gorica u režiji Ivice Buljana okupit će mlade glumce i riječku grupu Let 3

Kazalište Scena Gorica iz Velike Gorice 4. listopada je najavilo premijeru predstave "Kiklop" grčkog dramatičara Euripida.

Redatelj je Ivica Buljan, dramaturg Goran Ferčec, scenograf mladi hrvatski umjetnik Ivan Fijolić a glazbu su napisali Let 3. U predstavi će glumiti Marko Cindrić, Frano Mašković i pjevač Leta 3 Zoran Prodanović Prlja, a u dionizijskim bakanalijama sudjeluju mladi glumci i plesači te studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

"Kikop" je predstavljen kao predstava na "granici komedije i tragedije, satire i slapsticka, bez uzvišenih i božanskih bića, bez objava velikih istina, ali prepun travestije, parodije i bučnog plesa".

"Kiklop" je jedina potpuno sačuvana satirska igra iz antičke Grčke. Nastala je između 420. i 415. godine, a napisana je po uzoru na prizor iz 9. pjevanja "Odiseje", gdje priča o kiklopu Polifemu ima dramsku strukturu . Satir je sa svojim sinovima pao u ropstvo kiklopa Polifema i tuži se na svoju tešku službu.

Dolazi Odisej koji je na povratku iz Troje zaluta i nudi satiru vino koje je ponio sa sobom, a u zamjenu traži jelo. Satir pristaje, ali odjednom se pojavljuje kiklop. Satir se odmah opravdava da je bio silom natjeran dati Odiseju zatražena jela, a kiklop zaprijeti da će sve strance pojesti te počne bijesno prekoravati bogove. Međutim Odisej opija kiklopa i izbija mu, kad je zaspao, jedino oko nasred čela. Odisej i satiri, koji u toj drami čine zbor, polaze zajedno na brod i otplovljavaju.

U drami Euripid lik Odiseja predstavlja kao farsičnog antijunaka. Ismijavanje Homerovih heroja i epskog izražavanja (mnoštvo deminutiva u odlomcima s jačom satiričnom notom) dovode do toga da u drami ništa nije ozbiljno, pa ni kanibalizam ni kiklopovo sljepilo. Euripid ironizira i prevrtljivost i drskost svojih suvremenika koji su se iživljavali u političkim strastima i parodira svoje tobožnje ženomrstvo. Pjesmu za predstavu napisao je basist grupe Damir Martinović Mrle.

Omađijaj me

Ajde mala daj, daj
Neka sad ne bude kraj
Stisni mala daj, daj
U očima ti vidim sjaj
Hu, Hu, Hu, Hu
Hi, Hi, Hi, Hi, Hi
Hu, Hu, Hu, Hu
Ha, Ha, Ha, Ha, Ha

Bozan zvoni
Šuki prdi
Hu HU Hu HU
Jadre sere na gradele
Hi Hi Hi HI Hi
Dođe Čoban pa pobere
Hu Hu HU HU
Ha Ha Ha Ha Ha
Za Mila Vinovića malog miška
Ostala je suha piška

Omađijaj me
Kažeš mi da si se kao da si se
Kažeš mi da si se kao da si se
Kažeš mi da si se kao da si se
Po narodu Hrvatskom posrala
SISE, KUŽIŠ? A HA HA HA HA!
Omađijaj me

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika