Objavljeno u Nacionalu br. 775, 2010-09-21

Autor: Marko Biočina

Državnički priručnik predsjednika Kazahstana u Zagrebu

NURSULTAN NAZARBAJEV
predsjednik je Kazahstana od
osamostaljenja te države 1990. godineNURSULTAN NAZARBAJEV predsjednik je Kazahstana od osamostaljenja te države 1990. godineU četvrtak 23. rujna u Zagrebu će biti održana neobična književna promocija. Radi se o knjizi kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva "Kazahstanski put", svojevrsnom priručniku u kojem se na primjeru Kazahstana opisuje kako se stvara nova neovisna država. Nazarbajevljeva knjiga sastoji se od devet poglavlja koja opisuju kako će se odvijati strategija razvitka Kazahstana do 2030., kako je usvojen Ustav, kako je započela eksploatacija bogatih resursa nafte i plina – glavnog prihoda zemlje, kako se uvodila nacionalna valuta i razvijao bankarski sustav, kako se provodio proces privatizacije i zemljišne reforme, kako se odvijalo preseljenje glavnoga grada iz Alma-Ate u novu metropolu Astanu te kako je došlo do prvog leta jednog Kazahstanca u svemir.

Stožerni dio knjige bavi se gospodarstvom, temeljnom odrednicom istinske suverenosti neke države, odnosno prelaskom s plansko-administrativnog gospodarstva na liberalno, odnosno tržišno gospodarstvo, a na predstavljanju knjige bi, uz kazahstanskog veleposlanika u Hrvatskoj Jedila Kazikanova, trebali govoriti i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, te ekonmoski stručnjak i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Mladen Vedriš.

Vezane vijesti

Jurčić: Vlada je do sada imala pasivan pristup biznisu

Jurčić: Vlada je do sada imala pasivan pristup biznisu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić prokomentirao je danas tijekom posjeta Uredu Predsjednika RH odluku Vlade o subvencioniranju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika