23.09.2010. / 13:21

Autor: Kristina Gaćarić

Zaklada onkologija dodijelila prve stipendije za usavršavanje onkologa

"Ova zaklada će najviše koristiti bolesnicima. U prošlosti je bilo puno ne izlječivih bolesti koje se danas uspješno liječe zahvaljujući napretku medicine", rekao je Stjepan Mesić

Nataša Dangubić, Darija Lorenzi,Marijana Bras, Stjepan Mesić, Mirko Samija, Jerko Marčić i iva ViskovićNataša Dangubić, Darija Lorenzi,Marijana Bras, Stjepan Mesić, Mirko Samija, Jerko Marčić i iva ViskovićNa Medicinskom fakultetu u Zagrebu sinoć su dodijeljene prve stipendije liječnicima specijalistima radioterapije i onkologije koje je osigurala novoosnovana Zaklada onkologija, a uručio ih je počasni predsjednik Zaklade i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Osnivanje Zaklade onkologija koja potiče intelektualno usavršavanje mladih liječnika i znanstvenika do 45 godina starosti, na području onkologije u Republici Hrvatskoj potaknula je NCL Media Grupa, točnije njen tragično preminuli predsjednik uprave Ivo Pukanić nakon što je od zloćudnog tumora na mozgu preminuo njegov prijatelj poznati odvjetnik Marijan Pedišić. Putem humanitarnih akcija u tjednicima Nacional, Extra i Zagreb News za Zakladu onkologija u kratko vrijeme prikupljeno je 280.000 kuna, a u akcije se uključilo 40-ak tvrtki poput Siemensa, CIOS-a, INGRA-e, INA-e, T-Coma itd.

Ove prve četiri stipendije za dvomjesečno usavršavanje u klinici u Muenchenu dodijeljene su najboljima na provedenom natječaju - Jasmini Marić Brozić iz KB "Sestre Milosrdnice", Vesni Bišof KBC Zagreb, Dagu Zahireviću KBC Rijeka i Tomislavu Omrčenu KBC Split.

"Ova zaklada će najviše koristiti bolesnicima. U prošlosti je bilo puno ne izlječivih bolesti koje se danas uspješno liječe zahvaljujući napretku medicine", rekao je Stjepan Mesić, prilikom dodjele stipendija.

Profesor dr.sc Mirko Šamija, predsjednik uprave Zaklade onkologija koji je na 4. Onkološkom kongresu prvi put najavio osnivanje Zaklade izjavio je: "Pri izboru stipendista, Zakladna uprava vodila je računa o kvaliteti i izvrsnosti kandidata, mjestu zaposlenja i momentalnim potrebama hrvatske onkologije. Naime, još uvijek najveći problem u Hrvatskoj je radioterapijska onkologija, liste čekanja za zračenje dulje su od 2 mjeseca. Međutim, u tijeku je instaliranje 6 novih linearnih akceleratora i CT simulatora što će uskoro dovesti do značajnog skraćivanja čekanja na zračenje."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika