24.09.2010. / 13:12

Autor: Kristina Gaćarić

50 plesača suvremenog plesa štrajkom upozorava na loše stanje plesa

Akcija se održava svaki dan točno u podne na drugoj lokaciji, performansom tijekom kojeg na tlu leže mladi "mrtvi" plesači, akcija će se provoditi do 2. listopada. Akcija je započela 22. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, 23. rujna plesači su bili ispred Gradskog ureda za Kulturu, a danas su ispred Ministarstva kulture

Larisa NavojecLarisa NavojecPovodom Platforme mladih koreografa koja će se održati 2. listopada u Zagrebu, 50 plesača suvremenog plesa započeli su 22. rujna akciju kojom žele ukazati na loše stanje plesa u Hrvatskoj.

Akcija se održava svaki dan točno u podne na drugoj lokaciji, performansom tijekom kojeg na tlu leže mladi "mrtvi" plesači, akcija će se provoditi do 2. listopada. Akcija je započela 22. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, 23. rujna plesači su bili ispred Gradskog ureda za Kulturu, a danas su ispred Ministarstva kulture.

Plesači upozoravaju da se unutar cjelokupnog gradskog proračuna za kulturu u Gradu Zagrebu za financiranje plesne umjetnosti izdvaja manje od 1 posto. Također se pribojavaju da bi predstojeća Platforma mladih koreografa mogla biti i posljednja, kako je u priopćenju za novinare istaknula Larisa Navojec, direktorica Plesnog centra Tala i organizatorica Platforme mladih koreografa:

"Ovo je možda posljednja Platvorma mladih koreografa, zbog službene hrvatske politike, a radi koje uskoro neće biti koreografa jer neće biti ni plesa. Očigledno je da je hrvatskoj plesnoj sceni namijenjena sudbina disidenstva, obzirom da su hrvatski plesni umjetnici puno više prisutni i podržani u inozemstvu nego doma. Bitno je istaknuti i da 'recesija' nije samo zahvatila Platformu nego i cjelokupnu plesnu produkciju gdje se ponajviše režu sredstva nezavisnim inicijativama poput ZPA-a, Studija za suvremeni ples, Ekscene i B.A.D. Companyja."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika