29.09.2010. / 15:28

Autor: Hina

Predstavljen roman Mirka Vidovića 'Antej'

Nada Duić Kowalsky je podsjetila kako je roman posvećen Zadru i vremenu komunističke represije te dodala da autor prati život i stradanje patricijske obitelji Zmajević

Mirko Vidović; Foto: WikipediaMirko Vidović; Foto: WikipediaRoman književnika Mirka Vidovića "Antej" o sudbini i suživotu ljudi tijekom šezdesetih godina u zadarskim ruševinama, predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

O romanu su govorili povjesničarka umjetnosti Nada Duić Kowalsky, politolog Jure Vujić, kulturolog Ivan Raos i autor.

Duić Kowalsky je podsjetila kako je roman posvećen Zadru i vremenu komunističke represije te dodala da autor prati život i stradanje patricijske obitelji Zmajević.

"Zadar sa svojim kulturno-povijesnim naslijeđem, hrvatski kraljevski Biograd i ljetnikovac u podnožju mitskoga Velebita u Vrani, mjesta su vezana uz patricijska imanja na kojima se događa radnja", rekla je, dodavši kako su nakon rata imanje u Vrani oduzele komunističke vlasti, koje je autor oslikao u liku Grmolje, bivšega Zmajevićeva vozača.

Ocijenila je kako roman sublimira represiju partijskoga sustava, kroz koji se autor dotiče egzistencijalinih pitanja života i smrti.

Vujić smatra kako je riječ o modernističkom romanu s elementima Borgesova magijskog realizma, u kojem se fikcija isprepliće sa stvarnošću.

"Autor objašnjava pojavu i raspad totalitarnog sustava te u njemu položaj pojedinca, skupine i cijelog naroda", rekao je dodavši kako čitatelja uvodi u svijet pobune i neposluha.

Raos je podsjetio kako je "Antej" najprije objavljen na francuskom, a tek nedavno je preveden na hrvatski jezik.

Govoreći o pisanju, Mirko Vidović je istaknuo kako je književno djelo uspjelo djelo tek kad čitatelj doživi ono što je pisac doživio pišući ga.

Roman "Antej" objavio je zadarski ogranak Matice hrvatske.

Mirko Vidović (Livno, 1947.) studirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru, gdje je, zbog knjige pjesama "Hram nade" 1971. osuđen na četiri godine strogoga zatvora. Tri godine zatočeništva proveo je u logoru Stara Gradiška, a zatim je prebačen u Srijemsku Mitrovicu. Nakon osobnog zauzeća ondašnjega francuskog predsjednika pušten je poslije izdržanih pet godina i dva mjeseca robije na uvjetnu slobodu te administrativno protjeran iz Jugoslavije. O robijanju u Titovim tamnicama objavio je 1977. knjigu memoarske proze "Skrivena strana mjeseca".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika