Objavljeno u Nacionalu br. 777, 2010-10-05

Autor: Dean Sinovčić

EKSKLUZIVNO: ZVIJEZDA TRILOGIJE 'MILLENNIUM'

'Ne volim tjelesno i seksualno nasilje samo radi zabave'

Poznata švedska glumica Noomi Rapace govori o ulozi ekstremno nasilne djevojke u filmskim hitovima nastalim prema bestselerima Stiega Larssona, ponudama za karijeru u Hollywoodu, mračnim stranama Švedske, poziciji majke i supruge i romskom podrijetlu

Lik Lisbeth Salander u trilogiji 'Millennium', što se prikazuje u zagrebačkom Movieplexu, oličenje je
brutalnog nasilja, a 30-
godišnja Noomi Rapace
kaže da se za ulogu trebala naučiti tući i postati agresivnijaLik Lisbeth Salander u trilogiji 'Millennium', što se prikazuje u zagrebačkom Movieplexu, oličenje je brutalnog nasilja, a 30- godišnja Noomi Rapace kaže da se za ulogu trebala naučiti tući i postati agresivnijaTrilogija švedskog pisca Stiega Larssona koju čine krimići “Muškarci koji mrze žene”, “Djevojka koja se igrala vatrom” i “Kule u zraku”, poznatija kao trilogija Millennium, već godinama je svjetski hit koji se prodao u više od 30 milijuna primjeraka. Ovo ljeto, nakon što je u nas objavljena i treća knjiga iz trilogije, te su tri knjige bile najprodavanije i u hrvatskim knjižarama. Stoga ne začuđuje što su se švedski filmski producenti odlučili na snimanje trilogije Millennium a sva tri filma prošle su godine bili veliki hit u švedskim kinima. Od 1. listopada ta se trilogija prikazuje u sklopu programa “Filmomanija” u zagrebačkom Movieplexu. Trilogija Millennium postala je toliko popularna da su američki producenti otkupili prava tako da uskoro počinje snimanje njihove verzije koju će režirati David Fincher a glavne uloge imat će Daniel Craig kao istraživački novinar Mikael Blomkvist i Rooney Mara kao Lisbeth Salander, biseksualna mršava hakerica fotografskog pamćenja i traumatične prošlosti koja pomaže Blomkvistu.

Lisbeth Salander jedan je od najzanimljivijih književnih likova koji su se pojavili u novije vrijeme, a u švedskoj filmskoj verziji glumi je 30-godišnja Noomi Rapace. Za tu ulogu proglašena je najboljom švedskom glumicom za prošlu godinu a ubrzo su stigle ponude i iz Hollywooda gdje su joj ponuđene uloge u filmovima “Sherlock Holmes 2” i “Nemoguća misija 4”. O svemu tome smo s Noomi Rapace razgovarali na nedavno završenom filmskom festivalu u Veneciji gdje je predstavila svoj novi film “Beyond” u kojem glumi sa suprugom Oleom Rapaceom s kojim je devet godina zajedno i imaju petogodišnjeg sina. Noomi Rapace ne izgleda kao tipična Šveđanka, što ne začuđuje s obzirom na to da joj je otac, kojeg je upoznala tek prije njegove smrti, Španjolac čija je majka bila Romkinja.

NACIONAL: Prvo što primjećujem na vama jesu snažne ruke. Je li to rezultat treninga i priprema za ulogu Lisbeth Salander u trilogiji Millennium?

- Ja sam glumica i moram odraditi domaću zadaću, ne vidim ništa posebno u tome. Kada sam dobila ulogu Lisbeth Salander, morala sam se naučiti tući, morala sam pronaći način kako biti agresivnija, eksplozivnija. Isto je bilo tijekom priprema za ulogu u novom filmu "Beyond", kada sam četiri puta tjedno plivala, i tako tri mjeseca, zato što prije toga nisam znala plivati slobodnim stilom, nisam znala roniti, a i mrzim vodu. Moja je dužnost pripremiti se što bolje za ulogu. Znam da glumci znaju biti lijeni, misle da je dovoljno da nauče svoje rečenice. Ja nisam takva, potrebno je tjelesno se pripremiti što bolje, ali je unutrašnjost, psihološka i emotivna strana, ipak najvažnija.


NACIONAL: U trilogiji Millennium uloga Lisbeth Salander je ujedno oličenje ekstremnog nasilja. Kako vi gledate na takvo fizičko i seksualno nasilje prikazano u ta tri filma?

- Ne volim nasilje u službi zabave. Nasilje u filmu treba biti realistično, ali treba imati i kredibilitet. S redateljem Nielsom Ardenom Oplevom sam jako
mnogo razgovarala o nasilju kako bi te scene bile opravdane. Ne volim filmove u kojima netko nekome deset puta skoči na glavu a zatim taj ustane i nastavi se tući. To se ne događa u stvarnom životu. U trilogiji Millennium sam željela da publika vjeruje kako su te scene nasilja moguće u svakodnevnom životu. Kada sam bila tinejdžerica, bila sam opsjednuta filmom "Rođene ubojice", Quentin Tarantino je napisao scenarij za njega i podigao je nasilje na posebnu razinu. Bilo da govorimo o seksualnom ili nekom drugom nasilju, najvažnije je da za njegovo prikazivanje ima razloga jer svi mi ipak imamo odgovornost spram publike.

NACIONAL: Drugi i treći dio trilogije Millennium rađeni su za televiziju, ali su zbog popularnosti prebačeni u kinoverziju. Je li to bio dobar potez?

TRILOGIJA MILLENNIUM postala je toliko popularna da su američki producenti otkupili prava i uskoro
počinje snimanje hollywoodske verzije koju će režirati David
Fincher a glavne uloge imat će Daniel Craig kao i novinar Blomkvist  i Rooney Mara kao Lisbeth Salander,
biseksualna hakerica traumatične prošlostiTRILOGIJA MILLENNIUM postala je toliko popularna da su američki producenti otkupili prava i uskoro počinje snimanje hollywoodske verzije koju će režirati David Fincher a glavne uloge imat će Daniel Craig kao i novinar Blomkvist i Rooney Mara kao Lisbeth Salander, biseksualna hakerica traumatične prošlosti- To je bio dobar potez, ali toga su se trebali dosjetiti dok smo snimali te filmove. To je tipično švedski. Producenti su čekali na reakcije na prvi film a zatim odlučili da ostala dva filma trebaju ići u kina. Trebali su biti hrabriji, uložiti više novca, pa bi i filmovi bili podignuti na višu razinu. Radili smo u televizijskim uvjetima, snimali smo vrlo brzo, prebrzo, tako da rezultat ponekad nije bio najbolji. Šteta, ali prekasno je za žaljenje.

NACIONAL: Nedavno je objavljeno kako će američku verziju filma "Muškarci koji mrze žene" režirati David Fincher, a glumica Rooney Mara glumit će Lisbeth Salander. Vi ste rekli da ne želite ponavljati uloge, pa tako niste željeli igrati taj lik u američkoj verziji.

- Da, ali treba reći da mi službeno nije ni ponuđena uloga u američkoj verziji. Nitko me nije nazvao na telefon i rekao "želiš li ponoviti ulogu Lisbeth Salander u američkoj verziji?". Da ne bi bilo zabune, ja sam odmah rekla da ne želim tu ulogu. Nije mi bilo bitno ni tko će režirati američku verziju, makar to bio i Quentin Tarantino, Darren Aronofsky, Ridley Scott ili Christopher Nolan. Na kraju su izabrali Davida Finchera za redatelja, koji je također izvrstan. Ali za mene je ime redatelja nebitno. Ja sam završila s tom ulogom i ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg bih je ponovila u američkoj verziji. To bi bilo prilično cinično.

NACIONAL: Biste li voljeli da su vas barem nazvali i ponudili vam ulogu?

- Ne. Uvijek je lijepo biti tražen, ali ja sam od početka rekla da neupitno ne želim glumiti više Lisbeth Salander. Međutim, kada je objavljeno da će David Fincher režirati film, svi novinari su me počeli ispitivati jesam li se predomislila. A kad su izabrali Daniela Craiga za ulogu Mikaela Blomkvista, svi su govorili "pa ipak bi bila partnerica Daniela Craiga". Ja sam im odgovorila: "Da, i?" Ni Daniel Craig ni David Fincher ne mijenjaju ništa. Ja jednostavno ne želim ponoviti tu ulogu.

NACIONAL: Kako komentirate izbor mlade glumice Rooney Mare za ulogu Lisbeth Salander?

- Ne poznajem je, nisam je vidjela ni u jednom filmu. Vidjela sam jedino njezinu fotografiju u švedskim novinama.

NACIONAL: Filmska trilogija Millennium bila je ogroman hit u Švedskoj. Što mislite, kako će Šveđani reagirati na hollywoodsku verziju filma?

- Ne vjerujem da će pozitivno reagirati, a mislim da će iste reakcije biti i u ostalim europskim zemljama. Mi Europljani nismo prijateljski nastrojeni prema američkim verzijama europskih hitova. Sve originalne verzije talijanskih, španjolskih, francuskih ili nekih drugih filmova mnogo su bolje od američkih obrada. Europska publika prvo ne vidi razlog za stvaranje američke verzije filma.

NACIONAL: S druge strane, vama se nude uloge u američkim hit filmovima, govori se da vam nude uloge u filmovima "Sherlock Holmes 2" i "Nemoguća misija 4".

- Istina je da sam se susrela s mnogo hollywoodskih redatelja i producenata, kako onih iz velikih filmskih kompanija tako i iz malih. Susrela sam se s nekima s kojima bih doista željela raditi, ponuda ima, ali ne bih htjela o tome govoriti dok to ne postane službeno. Uskoro ću moći reći više o tome.

NACIONAL: Koliko znam, američki producenti su vas gledali kroz prizmu uloge Lisbeth Salander te su na temelju toga smatrali da biste bili izvrsna negativka u njihovim filmovima, ali vi ste imali jedan uvjet, a to je da ne želite uloge negativki.

- To je istina. Osnovno je da moram pronaći nešto u priči filma s čime se mogu povezati. Dobro, ako mi kažu da će mi partner biti glumac kojeg cijenim, onda scenarij filma možda i ne mora biti fenomenalan. Uostalom, scenarij se može uvijek dorađivati i jako volim raditi na scenariju. Kada smo snimali trilogiju Millennium, stalno sam se uključivala u rad na scenariju. Ali nemam nikakve snove o Hollywoodu, ne sanjam o tome kako ću postati hollywoodska zvijezda. Jedino želim biti glumica.

NACIONAL: Ipak, hoćete li zbog hollywoodskih uloga napustiti Švedsku?

- Ne znam. Uvijek sam mislila da ću jednog dana napustiti Švedsku. Još kao mala djevojčica znala sam lagati prijateljicama kako uskoro napuštam Švedsku i selim se u inozemstvo.

NACIONAL: U Švedskoj ste postali iznimno slavni zbog uloge Lisbeth Salander.

- Ne vidim koja je to vrijednost u činjenici da si slavan. Predivno je to što će ljudi otići u kino kako bi vidjeli moj novi film. Možda će oni koji ne gledaju drame otići u kino pogledati moj novi film "Beyond" samo zato što ja u njemu glumim. Vidjeli su me kao Lisbeth Salander i sada su znatiželjni kako izgledam u novom filmu. To je dobra strana slave, ali mislim da je opasno ako postaneš previše slavan i ako si svakodnevno u novinama. Kad vidim sve te slavne glumce u novinama, čitam o tome koliko su djece posvojili, koliko su plastičnih operacija obavili, tko od njih ima silikonske grudi, onda ih na filmskom platnu vidim kao slavne osobe, a ne kao glumce. Za moju bi karijeru bilo samoubojstvo da postanem tako slavna osoba. Tanka je linija između poznate glumice i superslavne osobe i treba biti jako oprezan.

NACIONAL: Jeste li žrtva paparazza?

GLUMICA JE NA filmskom festivalu u Veneciji predstavila svoj novi film
'Beyond' u kojem glumi sa
suprugom Oleom RapaceomGLUMICA JE NA filmskom festivalu u Veneciji predstavila svoj novi film 'Beyond' u kojem glumi sa suprugom Oleom Rapaceom- Mi u Švedskoj nemamo paparazze, mediji bi željeli izgraditi kult paparazza. Ja se šećem Stockholmom u Adidasovoj trenerci s bejzbolskom kapom na glavi tako da se ne izdvajam iz mase pa me i ne primjećuju. Međutim, mediji me prate pa su tako moje fotografije s festivala u Veneciji preplavile švedska novinska izdanja. Njima više nije bitno imam li večernju haljinu ili trenirku, bitno je objaviti moju fotografiju. Znate što je čudno u cijeloj priči? Kad sam upoznala svog supruga, on je bio glumačka zvijezda u Švedskoj, iza sebe je imao puno uloga. Međutim, njega slava uopće ne zanima, tako da mu je sada draže što sam ja postala slavna i što su mediji njega ostavili na miru i usmjerili se na mene.

NACIONAL: Vaš otac je Španjolac. Po čemu se može primijetiti da u sebi imate španjolske krvi?

- Uvijek sam imala poseban odnos prema Španjolskoj i Romima jer je moj otac dijelom Rom. Kao djevojčica nisam poznavala svog oca. Znala sam da je iz Španjolske, da je njegova majka Romkinja, ali tada nisam znala po čemu se vidi da sam napola Španjolka. Kad sam imala 14 godina, prvi sam put posjetila Španjolsku i osjećala sam se kao da sam došla kući. Ti ljudi, njihova energija, odmah sam se osjetila slobodnom. Prije nekoliko tjedana sam bila u Malagi, sin mi je tada rekao "ja sam Španjolac" i pri svakom skoku u bazen vikao je "uno, dos, tres".

NACIONAL: Kako vi i vaš suprug, kao dvoje glumaca, funkcionirate kod kuće? Ostavljate li svoje uloge ispred kućnog praga?

- Mislim da je on jedan od najboljih skandinavskih glumaca. Godinama sam željela i čekala da zajedno glumimo u nekom filmu. Ja sam inače control freak, želim imati sve isplanirano. S mojim suprugom to izgleda ovako - ja mu kažem: "Poslijepodne u pet sati dolaziš kući. Što onda radiš?" A on mi kaže da nema pojma. Ja sam na to šokirana, kako ne zna što tada radi, pa mora imati raspored. A naš odnos često ovisi i o ulogama koje glumimo. Kada snimam neki film, potpuno se uživim u osobu koju glumim i tako se ponašam kod kuće. Drugačije ne mogu. Zato me suprug često mora smirivati. To zna biti problematično za naš odnos. Dođem kući, razmišljam i ponašam se kao druga osoba, a moj suprug pokušava ostvariti kontakt sa mnom, s Noomi koju poznaje kao drugačiju osobu. Međutim, to je gluma kakvu volim, zbog koje sebe stavljam u emotivnu opasnost.

NACIONAL: Kako se odnosite u tim trenucima prema sinu?

- Tada dolazimo do nezgodne situacije. Moj sin je vrlo otvoren i kada sam snimala trilogiju Millennium i uživjela se u lik Lisbeth Salander, on mi je rekao: "Mama, prestani se ponašati kao tinejdžerica." Ja se uživim u glumu čak i kada mu čitam priče prije spavanja. Jednom mi je, dok je ležao u krevetu i slušao moju priču, rekao: "Mama, možeš li koristiti svoj glas dok mi čitaš priču?" On zna čime mu se roditelji bave a ja napredujem u smislu da, u trenucima kada sam s njim, ostavljam ulogu koju glumim ispred kućnih vrata.

NACIONAL: Švedska, iz koje dolazite, nama izgleda gotovo kao savršena zemlja. A u svom novom filmu "Beyond" opisujete je i kao zemlju obiteljskih nasilnika i alkoholičara.

- Švedska ima dva lica, kao čovjek s podijeljenom osobnošću. Dobra strana Švedske je to što su socijalni sustav i školstvo jako dobri, svi ljudi imaju jednaka prava, korupcije gotovo da nema, dakle to je dobra zemlja za život. Međutim, imamo i mračnu stranu. Velika je razlika između bogatih i siromašnih, imamo jako puno imigranata i izbjeglica te stoga imamo velik problem rasizma. Smatram da imamo mnogo više problema nego što to želimo priznati i suočiti se s njima. Film "Beyond" nastao je na temelju knjige Susanne Alakoski čiji su roditelji Finci koji su se doselili u Švedsku i koji su se opijali i tjelesno razračunavali. Susanna je željela pokazati što se sve događa u divnoj zemlji kakvom se Švedska smatra. Alkoholizam i depresija su veliki problem za Švedsku, zbog čega je broj samoubojstava vrlo velik. Čini mi se da je to zato što u Švedskoj nije dopušteno pokazati emocije, ljudi sve zadržavaju u sebi. Čim netko vikne i time pokaže emocije, odmah ga smatraju ludim. A ja mislim da sve što imaš u sebi, sve što te muči, trebaš izbaciti van. I zato ljudi piju, jer pijani mogu raditi što im padne na pamet.

NACIONAL: I film "Beyond" kao i trilogija Millennium prikazuje Švedsku u mračnom svjetlu. Tražite li sada neku laganiju i vedriju ulogu?

- Ne bih rekla da tražim nešto vedrije, radi se o tome da uvijek volim isprobati nove stvari i nikada se ne volim ponavljati. Sve to, na kraju, ovisi o scenariju koji mi ponude. Nedavno sam dobila scenarij iz Amerike, bio je vrlo zabavan, smijala sam se dok sam ga čitala, pa sam u jednom trenutku sebi rekla "Bože, ovo je komedija, i to jako dobra, i k tome se smijem. Što ne valja sa mnom?". Ja volim i takve filmove, poput "Gran Torina" Clinta Eastwooda. Istovremeno sam se smijala i plakala. Definitivno možete očekivati da ćete me vidjeti u komedijama, ali ne volim romantične komedije u kojima bi moja jedina svrha pojavljivanja bila da budem slatka, šarmantna i seksi, te da time svi budu zadovoljni. To je za mene katkad ponižavajuće.

Vezane vijesti

Pokojni Stieg Larsson samo je započeo četvrti roman

Pokojni Stieg Larsson samo je započeo četvrti roman

Nagađanja da je pokojni švedski pisac Stieg Larsson napisao i četvrti roman nisu istinite, tvrdi njegova partnerica Eva Gabrielsson, a izvještava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika