05.10.2010. / 14:24

Autor: Hina

U utorak se otvara Frankfurtski sajam knjiga

Na sajmu, koji se za stručnu publiku otvara u srijedu a za široku u subotu, očekuje se oko 7000 izlagača iz više od 100 zemalja, što je nešto manje nego prošle godine

U Frankfurtu se u utorak svečano otvara 62. Frankfurtski sajam knjiga, najveći takve vrste u svijetu, koji će ove godine pojačano tematizirati tehnološke promjene na području knjižarstva i izdavaštva.

Na sajmu, koji se za stručnu publiku otvara u srijedu a za široku u subotu, očekuje se oko 7000 izlagača iz više od 100 zemalja, što je nešto manje nego prošle godine. Na sajmu će oko 1000 književnika, među kojima i Guenter Grass i Jonathan Franzen, osobno predstaviti svoja nova djela.

Tijekom sajma bit će dodijeljene i književne nagrade, od kojih je najznačajnija Mirovna nagrada Njemačke knjižarske udruge. Ta će nagrada posljednjeg dana sajma u nedjelju biti dodijeljena izraelskom književniku Davidu Grossmannu.

Zemlja partner Frankfurtskog sajma knjiga ove je godine Argentina, iz koje će doputovati više od 70 pisaca.

Hrvatski izdavači i ove će se godine predstaviti na vlastitom štandu. Prema priopćenju hrvatske Zajednice nakladnika i knjižara, tridesetak nakladnika iz Hrvatske predstavit će 232 naslova.

Otvaranje sajma na hrvatskom štandu u petom paviljonu bit će popraćeno multimedijalnim programom u čast 55. objetnice smrti hrvatskog pjesnika Tina Ujevića. Tijekom sajma, na jednom od mnogobrojnih književnih foruma, bit će obilježen i 80. rođendan hrvatske spisateljice Irene Vrljkan.

Šezdesetdrugom Frankfurtskom sajmu knjiga trebali bi nazočiti i hrvatski spisatelji Ludwig Bauer, Miro Gavran, Edo Popović, Sanja Lovrenčić, Ivana Šojat-Kuči i Svjetlan Vidulić.

Na svečanom otvorenju u utorak poslije podne najavljeni su i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i argentinska predsjednica Christina Kirchner.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika