07.10.2010. / 12:21

Autor: Nina Ožegović

Velebna Murtićeva donacija Zagrebu i dalje nema adekvatan smještaj

Izražena je nada da će se uspješno ostvariti san Ede Murrtića, jednog od najvećih hrvatskih modernih slikara, da njegova donacija bude stalno izložena u gradu u kojem je stvarao više od 50 godina

Edo MurtićEdo MurtićPočetkom prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, na prvu godišnjicu rada, otvara se velika izložba "Edo Murtić – Donacija", koja bi trebala potaknuti rješavanje trajnog smještaja velebne Murtićeve donacije gradu Zagrebu. Naime, Murtić je donirao Zagrebu više od 1500 reprezentativnih radova, no usprkos dugogodišnjim pregovorima s gradom i uzaludnih pokušaja da se pronađe adekvatan smještaj za tu donaciju, do danas nije pronađen prostor. Kako je u utorak istaknula na konferenciji za novinare njegova supruga Goranka Murtić, govorilo se o nekoliko lokacija, od palače u Demetrovoj ulici i zgrade Gradeca na Gornjem gradu, do Talijanskog paviljona na Zagrebačkom velesajmu i objekta na Srednjoškolskom igralištu iza Muzeja Mimare, a u neke od tih projekata bio je uključen i arhitekt Nenad Fabijanić. No niti jedan projekt nije saživio, a u zadnje vrijeme utihnuli su i pregovori.

Ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić je objasnila da na izložbi neće biti prezentirana cijela donacija, nego najbolji radovi Ede Murtića, koji su sačuvani zslugom njegove supruge Goranke Murtić, također akademske slikarice. Ona je, naime, počela sakupljati Murtićeva djela "kao slikarica, iz strasti", još 1962. godine kada je odbila, kako je ispričala, prodati jednu sliku nekom uglednom kolekcionaru iz Hamburga, a nakon toga je stavljala "na stranu" neke od Murtićevih najboljih radova.

Također, naknadno je otkupila neke od njegovih najboljih radova, koje je Murtić svojedobno prodao. Tako se i on sam na svojoj zadnjoj retrospektivi, kaže, iznenadio opsegu svog opusa. Izložba će predstavljati, kako je rečeno na konferenciji, početak njezina prerastanja u fondaciju koja će se baviti "proučavanjem i pozicioniranjem Murtića i njegovog opusa unutar internacionalnog umjetničkog diskursa". O donaciji i izložbi još su govorili Murtićev sin Ranko Murtić, te stručnjaci Branko Franchechi i Feđa Vukić, koji su najavili uspostavljanje "nove paradigme u realizaciji umjetničkih donacija" te "novi ključ čitanja Murtića". Na kraju je izražena nada da će se uspješno ostvariti san Ede Murrtića, jednog od najvećih hrvatskih modernih slikara, da njegova donacija bude stalno izložena u gradu u kojem je stvarao više od 50 godina.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Foto: Pogledajte neke od Murtićevih slika koje su poklonjene Zagrebu

Foto: Pogledajte neke od Murtićevih slika koje su poklonjene Zagrebu

Početkom prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, na prvu godišnjicu rada, otvara se velika izložba "Edo Murtić – Donacija", koja bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika