11.10.2010. / 13:53

Autor: Hina

Udruga 'Sve za nju' izložbom fotografija obilježava mjesec borbe protiv raka dojke

Tijekom tri dana posjetitelji izložbe moći će pratiti i edukativne poruke o prevenciji raka dojke i svemu što je potrebno znati o raku. Program sadrži i edukativne seminare, a organizatori naročito pozivaju žene na okrugli stol "Silikoni ili ne", dilemi koja je vrlo česta kod žena koje prođu operaciju rada dojke

Ines Habek, Damir Hoyka, Zvonimir Šostar, Vesna Andrijević Matovac, Marinka Akrap, Belizar Zečić i Dubravka Jusić; Foto: Krasnodar PeršunInes Habek, Damir Hoyka, Zvonimir Šostar, Vesna Andrijević Matovac, Marinka Akrap, Belizar Zečić i Dubravka Jusić; Foto: Krasnodar PeršunUdruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Sve za nju" obilježit će ove godne mjesec borbe protiv raka dojke jedinstvenom izložbom fotografija na kojima su portreti 21. oboljele žene koje je snimio fotograf Damir Hoyka,, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Izložba će biti otvorena 14. listopada u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika i trajat će do 17. listopada

Predsjednica Udruge "Sve za nju" Vesna Andrijević Matovac izjavila je da su izložbom željeli pokazati da rak dojke više nije bolest baka nego mladih žena, da sve više obolijevaju žene ispod 30 godina starosti pri čemu je najmlađoj oboljeloj bila svega 21 godina.

Jedna od takvih je i Ines Habek, zaštitno lice ovogodišnje kampanje, koja je od vrlo agresivnog oblika raka dojke oboljela s 24 godine nakon čega je podvrgnuta radikalnoj operaciji i liječenju kemoterapijom. Njezina bolest time nije izliječena, kao što je izliječenje od raka dojke i inače neizvjesno jer se može javiti i na nakon niza godine, pa se Ines i danas hrabro i optimistično bori s metastazama bolesti na drugim organima.

Na izložbi u bivšoj Džamiji bit će prikazani portreti 21 žene, a među njima i fotografije tri žene koje su nažalost u međuvremenu podlegle toj opakoj bolesti.

Tijekom tri dana posjetitelji izložbe moći će pratiti i edukativne poruke o prevenciji raka dojke i svemu što je potrebno znati o raku. Program sadrži i edukativne seminare, a organizatori naročito pozivaju žene na okrugli stol "Silikoni ili ne", dilemi koja je vrlo česta kod žena koje prođu operaciju rada dojke.

Od raka dojke u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2.500 žena, a umre njih 900. Stručnjaci stoga upozoravaju na važnost redovitih samopregleda i pregleda dojki ultrazvukom i mamografom, koji omogućuju njegovo rano otkrivanje i bolje izlječenje.

Vezane vijesti

Istraživanje: Ultrazvuk pomaže ranijem otkrivanju raka dojke

Istraživanje: Ultrazvuk pomaže ranijem otkrivanju raka dojke

Dodavanje ultrazvuka mamografiji svake godine za žene s povećanim rizikom razvoja raka dojke pomaže otkrivanju toga tumora u ranijim fazama bolesti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika