Objavljeno u Nacionalu br. 778, 2010-10-12

Autor: Berislav Jelinić

Nova otkrića u istrazi: Tajanstvena žena novi svjedok o ubojstvu Vjeke Sliška

Na sam dan pucnjave na Cvjetnom trgu Cappiau je iz hotela izišao oko podneva, tvrdeći da ide srediti neke dokumente s bivšom suprugom i da će se vratiti do ručka, ali nije se vratio. Nepunih deset godina kasnije ponovo počinje suđenje Cappiauovim suučesnicima u tom zločinu

VJEKO SLIŠKO ubijen je u atentatu na zagrebačkom
Cvjetnom trgu u ožujku 2001. godine
Foto:Igor ŠobanVJEKO SLIŠKO ubijen je u atentatu na zagrebačkom Cvjetnom trgu u ožujku 2001. godine Foto:Igor ŠobanHrvatska policija nedavno je došla do novog traga koji bi mogao pomoći u rasvjetljavanju pozadine i naručitelja ubojstva Vjeke Sliška, jednog od šefova zagrebačkog organiziranog kriminala, koji je ubijen u ožujku 2001. u Zagrebu, a čije se ubojstvo dogovaralo u Nizozemskoj, doznao je Nacional iz upućenih policijskih izvora. Policiji se prije nekoliko tjedana javila osoba koja je otkrila nove nepoznate pojedinosti o mogućim vezama Sliškova ubojice Jamesa Cappiaua s pripadnicima tzv. bande s Knežije.

Ta je osoba ispričala da je Cappiau u vrijeme uoči ubojstva Vjeke Sliška bio u bliskoj, a možda i u ljubavničkoj vezi sa Š. J., da se James Cappiau na mjesto ubojstva Vjeke Sliška najvjerojatnije odvezao upravo automobilom koji je tada bio u vlasništvu te osobe, te da se to otkrilo zato što su ključevi Fiata Pande u njezinu vlasništvu bili pronađeni u džepu Jamesa Cappiaua na mjestu gdje je ubijen. Ista osoba detaljno je prepričala policiji nekoliko situacija na temelju kojih bi se moglo zaključivati da su Š. J. i Rajko Momčilović, jedan od pripadnika tzv. bande s Knežije, još od sredine 90-ih bili vrlo bliski. Belgijski plaćenik James Cappiau ubio je Vjeku Sliška u ožujku 2001. na Cvjetnom trgu. Pucao mu je u glavu, a potom ga je u blizini mjesta ubojstva ubio Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić.

Poslije se za to ubojstvo više puta sudilo Marku Nikoliću i Samiru Ivoševiću. Nikolić je u odsutnosti kao supočinitelj osuđen na 30 godina zatvora, a Ivošević na 20. Vrhovni sud je presudu ukinuo i naredio ponovno suđenje. Nikolić je u ponovljenom suđenju oslobođen optužbe, a Ivoševiću je prvotna kazna smanjena na 13 godina zatvora. Optužnica je Nikolića teretila da se 2000. u Nizozemskoj sastao s Jamesom Cappiauom i još jednom nepoznatom osobom kako bi se dogovorili da za 200 tisuća njemačkih maraka likvidiraju Sliška. Naručitelj nikada nije otkriven. Uoči tog suđenja policija je saslušala osobu koja je spremna svjedočiti o tome zašto je sigurna da su Š. J. i James Cappiau bili u vrijeme ubojstva tijesno povezani. Ta je ženska osoba navodno neposredno nakon atentata već bila na razgovoru u policiji, gdje su je pitali otkud ključevi njezina vozila u džepu ubijenog Jamesa Cappiaua. Ona se navodno branila tvrdnjama da je ona Cappiauu već prije prodala taj automobil, ali da nisu uspjeli sastaviti kupoprodajni ugovor pa je samo zato ispalo da se on dovezao na mjesto ubojstva u njezinu automobilu.

Navodno je ta ženska osoba i s Momčilovićem 90-ih bila u dužoj ljubavnoj vezi, a navodno čak s njime koncem 90-ih u više navrata putovala u Nizozemsku. Upućeni inozemni izvori ispričali su za Nacional da bi nizozemska policija mogla dostaviti svojim hrvatskim kolegama svoja saznanja u vezi sa zagonetnim samoubojstvom Cappiauove tadašnje supruge Saskie Valerie Roskam, koja se navodno objesila u Amsterdamu nedugo nakon atentata na Sliška. Valerie Roskam živjela je u amsterdamskom predgrađu blizu aerodroma Schipol, a radila je kao konobarica. Mladost je uglavnom provela u zapadnoj Africi, gdje se rodila, a Jamesa Cappiaua upoznala je preko znanice u restoranu u kojem je radila. Ni dva mjeseca nakon što su se upoznali, Cappiau i Valerie Roskam započeli su ljubavnu vezu i počeli živjeti zajedno u iznajmljenoj kući. Mladi supružnici obilazili su zagrebačke barove i restorane, a dan prije tragičnog okršaja bili su na Jarunu. Na sam dan pucnjave na Cvjetnom trgu Cappiau je iz hotela izišao oko podneva, tvrdeći da ide srediti neke dokumente s bivšom suprugom i da će se vratiti do ručka, ali nije se vratio. Nepunih deset godina kasnije ponovo počinje suđenje Cappiauovim suučesnicima u tom zločinu, a novi tragovi do kojih je došla hrvatska policija bude nadu da bi se možda mogli otkriti i naručitelji tog ubojstva.

Vezane vijesti

Nikica Jelavić ponovno oslobođen za pokušaj ubojstva Vjeke Sliška

Nikica Jelavić ponovno oslobođen za pokušaj ubojstva Vjeke Sliška

Po treći put Nikica Jelavić oslobođen je po svim točkama optužnice za dva pokušaja ubojstva Vjeke Sliška i ubojstvo prolaznika Zorana Dominija 1999.… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.10.10. 01:32

"Kralj poker automata"!Kralj govana što je i sam bio.Još jedan dotepenac iz srednje bosne koji je "pokorio Zagreb"i Hrvatsku,uz blagoslov Tuđmanovog sistema anarhije koju je posijao uz pomoć Pašalića u cijeloj Hrvatskoj.Pravda je ponekad spora ali dostižna.Tko to nije još naučio,primitivni je imbecil.A puna ih je Hrvatska.Naročito na vlasti.


registracija
31/1/10

STTony, 12.10.10. 10:21

Fluid, upravo tako. Sliško je bio najobičniji mafijaš i to onaj najgore primitivno-nasilne vrste i teško da će netko žaliti za njim.

A njegove ubojice i nalogodavca naravno treba naći i osuditi na 30-40 godina zatvora da se još malo takvog šljama smjesti gdje i treba biti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika