13.10.2010. / 19:50

Autor: Hina , Nacional.hr

Akcija spašavanja u Čileu: Spašeno više od polovice rudara, do jutra bi svi trebali biti vani

Florencio Avalos, kao prvi od 33 zatrpana rudara izvučen je u srijedu ujutro (utorak u noći po mjesnom vremenu) na sigurno u uskoj metalnoj kapsuli, čime je označen početak kraja strahote koju rudari proživljavaju više od dva mjeseca.

63-godišnji Mario Gomez, najstariji je od rudara koji su bili zatrpani u rudniku (Foto: Reuters)63-godišnji Mario Gomez, najstariji je od rudara koji su bili zatrpani u rudniku (Foto: Reuters)Florencio Avalos, kao prvi od 33 zatrpana rudara izvučen je u srijedu ujutro (utorak u noći po mjesnom vremenu) na sigurno u uskoj metalnoj kapsuli, čime je označen početak kraja strahote koju rudari proživljavaju više od dva mjeseca. Avalos je određen kao prvi koji će izaći na površinu zato što je procijenjeno da pripada u skupinu "okretnih", kakvi će biti i rudari koji će neposredno nakon njega izlaziti na površinu.

Spasilačke službe podijelile su 33 rudara u tri skupine - "okretne", snažne" i "slabe", pri čemu će "okretni" izaći prvi, nakon njih će ići "slabi", a "snažni" će biti posljednja skupina koja će napustiti rudnik.

Rudari se izvlače pomoću 54 centimetra široke kapsule Phoenix 2, koju je izradila čileanska mornarica, a koju se provlači kroz 622 metra dug uzak prolaz. To je prva takva operacija spašavanja, iz takve dubine i s tako velikim brojem rudara u povijesti nesreća ispod zemlje.

Svakog sata jedan rudar

Uz zvuk rudarske sirene, pljesak spasilaca i okupljenih članova obitelji te najviših čilenskih dužnosnika, Avalos je pohitao u zagrljaj supruge i svoje dvoje djece.

U zagrljaj ga je dočekao i čileanski predsjedenik Sebastian Pinera, koji prati spašavanje rudara.

Florencio Avalos, prvi rudar u povijesti koji je živ spašen iz urušenog rudnika nakon toliko vremena, upućen je na medicinski pregled.

Bolivijski rudar Mamani Soliz (Reuters)Bolivijski rudar Mamani Soliz (Reuters)Operacija spašavanja nastavlja se spuštanjem drugog spasioca u evakuacijskoj kapsuli.

Za sad je na površinu izvučeno sedam rudara. Nakon Avalosa, izvučen je Mario Sepulveda koji je oduševljen rekao "bio sam u društvu Boga i vraga. Borili su se i Bog je pobijedio".

Kao treći je izvučen 51-godišnji bivši vojnik Juan Illianes koji je na pitanje kako je bilo u rudniku odgovorio sarkastično "kao na krstarenju". Nakon njih izašao je i jedini stranac među rudarima, 23-godišnji Bolivijac Carlos Mamani koji je prije svega zahvalio spasiteljima, a onda i cijelom svijetu koji ih je pratio.

S obzirom na to da se izvlači otprilike jedan rudar po satu, računa se da će cijela akcija spašavanja potrajati do dva dana.

Pet sati nakon što je prvi rudar izašao na površinu, izvučen je i najmlađi rudar, 19-godišnji Jimmy Sanchez. Nakon njega, iz rudnika je izvučen i 30-godišnji Osman Araya te 47-godišnji Jose Ojeda.

Putovanje svakog rudara traje između 12 i 15 minuta tijekom kojih su cijelo vrijeme u kontaktu sa spasiocima na površini. Njihovim obiteljima te su posljednje minute najteže, jer je iščekivanje na vrhuncu.

Osmi je iz rudnika izvučen Claudio Yanez. Taj je 34-godišnjak u rudniku doživio najgore i najbolje trenutke svog života. Naime, dok je bio zatočen u rudniku putem video linka zaprosio je svoju djevojku koja ga sad čeka na površini.

Najstariji rudar, 63-godišnji Mario Gomez na površinu je izašao kao deveti rudar spašen iz rudnika San Jose. Gomez koji kao rudar radi od svoje 12. godine, prije nesreće razmišljao je o odlasku u mirovinu u studenom. Prilikom njegova izvlačenja spasioci su bili posebno oprezni, jer je u rudniku imao problema sa disanjem.

Deseti je izvučeni Alex Vega, 31-godišnji mehaničar kojeg je na površini dočekala djevojka Jessica Salgado. Ona mu je prije izvlačenja poručila da se ne brine oko njihovih financijskih problema.

Jedanaesti rudar koji je izvučen na površinu je Jorge Galleguillos, čije se izvlačenje poklopilo sa dolaskom bolivijskog predsjednika Eva Moralesa u posjet izvučenim rudarima. Nakon njega na površinu je izašao 34-godinšnji Edison Pena, dvanaesti od trideset i tri rudara koliko će ih biti izvučeni iz rudnika. Njegova djevojka Angelica Alvarez odmah je od okupljenih zatražila da fotografijom zabilježi njihov ponovni susret. Zanimljivo kako su Penu njegovi kolege zvali 'trkačem' jer je tijekom 'zatočeništva' svakodnevno pretrčao oko pet kilometara po tunelima rudnika.

Trinaestog rudara Carlosa Barriosa na površini je dočekao njegov otac Antenor. Barrios je inače bio vođa smjene u vrijeme nesreće, a 27-godišnji rudar ranije se požalio majci na psihologa koji se brinuo za mentalno stanje rudara. Barrios je, naime, smatrao da je psiholog vršio preveliki pritisak na zatočene rudare.

Kao četrnaesti je na površinu izašao 33-godišnji Victor Zamora, mehaničar koji se u rudniku za vrijeme nesreće zatekao jer je došlo do kvara na opremi. Nije ovo bila sretna godina za Zamoru jer mu je u katastrofalnom potresu koji je Čile pogodio ranije ove godine srušena kuća.

Slijedeći na redu bio je 48-godišnji Victor Segovia kojega je na površini dočekao čileanski predsjednik Sebastian Pinera koji mu je kazao kako je upravo počeo njegov 'novi život'. Segovia je posljednjih 68 dana bio zadužen za dnevne izvještaje o stanju zatrpanih rudara te je svakodnevno kontaktirao s 'vanjskim svijetom'.

Šesnaesti rudar na površini je Daniel Herrera, a njega je na izlasku iz kapsule dočekala majka Alicia Campos. Slijedeći je na redu bio Omar Reygadas (56) čija je želja bila da ga na izlasku dočeka posebno jelo. Teleće srce s avokadom, a kazao je i kako sljedećih dana želi gledati mnogo televizije. Omaru Reygadasu najviše će se veseliti njegovo šestero djece, 14 praunučadi i troje praunučadi. On je sedamnaesti od 33 rudara koji je spašen.

Osamnaesti rudar je Esteban Rojas koga su na površini dočekali majka i čleanski ministar rudarstva Laurence Golborne.Upravo je ministar Golborne rekao kako bi operacija spašavanja rudara mogla biti završena tijekom noći po lokalnom vremenu.

Pozornost cijelog svijeta usmjerena prema rudarima

Florencio Avalos prvi je spašeni rudar (Reuters)Florencio Avalos prvi je spašeni rudar (Reuters)Evo Morales stigao je pred rudnik zlata i srebra kako bi pozdravio izvlačenje jedinog stranca među 33 zatočena rudara, 23-godišnjeg Bolivijca Carlosa Mamanija, oženjenog i oca jednogodišnje djevojčice koji je četvrti po redu spašen iz zatrpanog rova.

"U ime bolivijske vlade, ne znam kako platiti dug za vaše napore", rekao je Morales za čileansku javnu televiziju.

"To je povijesni događaj, neviđen i nezaboravan za bolivijski narod koji prati izvlačenje rudara živih i zdravih, a među njima je i naš brat Carlos", rekao je Morales i dodao "Takve svari ujedinjenju (...) jačaju nas i stvaraju povjerenje među narodima".

Akcija spašavanja rudara, koja bi trebala potrajati dan i pol do dva, udarna je vijest na naslovnicama američkog tiska, a njezin tijek izravno prenose televizije CNN international, BBC World, Sky News u Velikoj Britaniji, iTele i BFM u Francuskoj te Euornews u Europi, kao i glavni japanski kanali.

U hispanofonom svijetu operacija spašavanja čileanskih rudara dominira medijima, a na licu mjesta je ekipa kineske televizije, te novinari kineske novinske agencije i portala.

Papa Benedikt XVI. moli za rudare, objavio je Vatikan, a američki predsjednik Barack Obama poslao je poruku pohvale rudarima koji su postavili nov rekord preživljavanja pod zemljom.

"Naše su misli i molitve s hrabrim rudarima, njihovim obiteljima i s muškarcima i ženama koji su teško radili kako bi ih spasili", objavila je Obamine riječi Bijela kuća.

Spektakularnu završnicu dvomjesečnih napora spašavanja jedini su s tugom komentirali kineski blogeri ne mogavši se oteti usporedi s turobnom stvarnošću Kine kojih su rudnici najopasniji u svijetu.

"Blago onima koji su rođeni u Čileu. Da se to dogodilo kod nas, bez ikakve sumnje već bismo bili živi zakopani i mrtvi", piše na portalu sohu.com.

"Operacija spašavanja u Čileu ponizila je Kinu. Dovoljno je usporediti broj kineskih rudnika poginulih u rudarskim katastrofama", piše drugi internetski korisnik.

Operacija spašavanja izazvala je oduševljenje posvuda u jugoistočnoj Aziji: u Singapuru, Južnoj Koreji, Tajlandu ili Vijetnamu

U Australiji su njezin tijek prenosile radijske postaje i televizijski kanali te portali.

Katarska televizija Al Džazira koja emitira na engleskom odaslala je svog novinara koji izvještava na Twitteru.

Putem Twittera operaciju komentira i venezuelski predsjednik Hugo Chavez.

Pred rudnikom San Jose vlasti su ostale bez akreditacijskih kartica nespremni za tolik priljev medijskih djelatnika te su ih ispisivali rukom i tako omogućili izvještavanje svima.

Vezane vijesti

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće rudara sa sjevera Španjolske prosvjedovali su u četvrtak u Madridu zbog mjera vlade desnog centra koja najavljuje zatvaranje ugljenokopa i… Više

Komentari

registracija
24/11/09

friz, 13.10.10. 16:53

I dok svijet slavi pobjedu ljudskosti,humanosti,slavi čileanske i svjetske heroje,a presjednici Čilea i Bolivije stoje nad jamom,dočekuju svakog rudara pozdravljaju ga grle,ljube,hrabre mene nešto steglo u grlu.Istovremenu kod nas bivši premjer i njegova bivša bolumena,prebacuju krivicu jedni na druge,kao da će time umanjiti ućinjenu štetu svima nama.Pitam se tko je to nas vodio svih ovih godina i koji mu je bio krajnji cilj ??? I kada će opet i nas ugrijati sunce nade u bolju budućnost, kao što je nanovo ugrijalo ove svjetske heroje??


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika