16.11.2010. / 14:17

Autor: Nacional.hr

Zatvorenici traže visoke odštete zbog mučenja britanskih sigurnosnih službi

Binyam Mohamed samo je jedan od zatvorenika, koji su pokrenuli parnice na Visokom sudu protiv Velike Britanije. Mohamed je pritvoren u Pakistanu 2002. godine i zatim prebačen u Maroko, gdje je prema njegovoj tvrdnji i mučen

Foto: ilustracijaFoto: ilustracijaNekolicina bivših zatvorenika traži visoke odštete od Velike Britanije zbog mučenja i nehumanog ponašanja britanskih vojnih i sigurnosnih službi, izvještava BBC. Zatvorenici su svi britanski državljani, islamske vjeroispovijesti te su odslužili kazne koje su ih teretile za terorizam. Oni svoju tužbu temelje na tvrdnji kako su mučeni u više zatvora prije nego što su stigli u zatvorski kamp u Guantanamskom Zaljevu.

Binyam Mohamed samo je jedan od zatvorenika, koji su pokrenuli parnice na Visokom sudu protiv Velike Britanije. Mohamed je pritvoren u Pakistanu 2002. godine i zatim prebačen u Maroko, gdje je prema njegovoj tvrdnji i mučen. Zatvorenici tvrde kako su pojedinci iz sigurnosnih službi Velike Britanije i iz tri vladina odjela sudjelovali u mučenjima, umjesto da ih spriječe. Britanske sigurnosne službe cijelo vrijeme niječu tvrdnju da su koristile ili odobravale postupke mučenja. Čelnik sigurnosne službe MI6, Sir John Sawers izjavio je kako je mučenje zatvorenika ilegalno i odvratno te brani pravo na tajnost sigurnosne službe.

U svibnju je Prizivni sud ustanovio kako se vlada ne može osloniti na 'tajne dokaze' kako bi se mogla braniti u tih šest slučajeva. Slijedeći je mjesec Visoki sud odredio kako se nekolicina od 500 000 dokumenata koji su vezani uz slučajeve mora dati na uvid. Najmanje 60 vladinih odvjetnika i službenika pregledavalo je spise. Ministarska izjava o nagodbi bez suđenja trebala bi biti objavljena danas u popodnevnim satima u Donjem domu. Pretpostavlja se da je izvan sudska nagodba dogovorena tek nakon dugih pregovora. Smatra se da su visoke novčane naknade ipak isplativije riješenje, nego trošak parnice, a time bi se sačuvao i obraz sigurnosnih službi.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika