22.11.2010. / 11:27

Autor: Sanija Hasanić

Hrabra obitelj na rubu egzistencije

Samohrana majka Višnja Andrijela Marinović je početkom godine ostala bez posla u jednoj domaćoj tekstilnoj tvrtki. Osam mjeseci kasnije banke prijete ovrhom stana, a zbog teške situacije razboljela joj se kći

Višnja Andrijela i njena kći Matija u svom stanu bez kojeg bi mogle ostati, ukoliko ne plate dugovanja banciVišnja Andrijela i njena kći Matija u svom stanu bez kojeg bi mogle ostati, ukoliko ne plate dugovanja banci"Više od ičega htjela bih raditi. Željela bih naći posao kako bih mogla pošteno uzdržavati svoju kćer i sebe, da ne moram moliti pomoć drugih. Od ožujka nemam posla, dugovi se gomilaju, a bojim se da ćemo moja 14-godišnja kćer Matija i ja uskoro ostati i bez stana jer hipotekarni kredit nisam platila već osam mjeseci. Ne podmirujem ni troškove nenamjenskog kredita koji sam digla kako bih kćerki kupila stvari za školu i odjeću. U potpunoj sam nevjerici, ne znam kako riješiti svoj problem osim da molim pomoć i posao jer se bojim da ćemo u protivnom moja kćer i ja završiti na ulici", ispričala je Višnja Andrijela Marinović, 42-godišnja samohrana majka iz zagrebačkog naselja Sopot.

Kako kaže našla se u bezizlaznoj situaciji, jedino što ima njena je kćer, učenica osmog razreda i stan od 20 kvadrata koji bi mogla izgubiti ukoliko ne počne otplaćivati dugove. Osam godina radila je u domaćoj tekstilnoj tvrtki na raznim položajima; tajnički posao, posao u veleprodaji, radila je i u trgovini, a kako je objasnila školovala se za frizerku te je školovana i za tajnicu.

"Do sada sam predala minimalno 150 molbi za posao, moja kćer ih sa mnom šalje i doista je razočaravajuće da vam se nitko ni ne javi. Od svih tih silnih zamolbi ja sam dobila samo dvije odbijenice", ispričala je Višnja Andrijela Marinović.

Objasnila je i kako je njena Matija vrlo dobra učenica, no sedmi je razred završila s lošijim uspjehom zbog stresa, pritisaka koje je trpila od kolega u školi, zbog čega se, na koncu i razboljela.

"Moja Matija je odlična veslačica, lani je osvojila 4. mjesto na natjecanj u kadetkinja u Hrvatskoj, no sada ne trenira zbog kroničnog gastritisa koji joj se pojavio ove godine, a dijagnosticiran je prije dva mjeseca, zbog kojeg je i hospitalizirana. Sad to liječimo. Dobila je pripisane lijekove, mnoge bih joj stvari još trebala kupiti no nemam čime. Osim toga Matija ne ide na treninge jer joj ih nemam čime platiti, iako se nada da će kada prizdravi moći na veslanje. "

Višnja Andrijela i njena kćer žive od 900 kuna pomoći od Zavoda za zapošljavanje i 200 kuna dječjeg doplatka, a kako je objasnila samohrana majka do sada je dužna oko 15 tisuća kuna za hipotekarni kredit i nešto više od 3,5 tisuće kuna nenamjenskog kredita.

"Do sada su mi prijtelji najviše pomagali da se izvučem nekako, preživimo mjesec, no ne znam do kada će to tako moći, ne mogu dovijeka biti ljudima na teret, a posao nikako da nađem. HEP nam je nedavno isključio struju, no prijatelji su mi posudili novac i platila sam dug od tisuću kuna, no drugi se gomilaju. Ne plaćam režije već neko vrijeme jer jednostavno nemam čime. Bojim se budućnosti, što će biti sutra. U banci su me upozorili da ukoliko uskoro ne podmirim dugovanja kreću u ovrhu. Ja bih posao, radila bih, da ne moram posuđivati, moliti pomoć. Ako ima netko tko će pročitati moju priču i ponuditi mi posao bit ću najsretnija. Molim pomoć da se izvučem iz dugova jer mi sada duge nema", zaključila je samohrana majka Višnja Andrijela Marinović.

Ako želite financijski pomoći samohranoj majci donacije možete uplaćivati na tekući račun, na ime Višnje Andrijele Marinović, otvoren u Zagrebačkoj banci: 3238424355

Žiro račun Zagrebačke banke 2360000-1000000013

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 22.11.10. 15:22

na zalost nisu jedini u takvoj situaciji...gdje je otac?


registracija
10/1/07

satruncica, 20.12.10. 19:10

Nekako mi je nezgodno viditi samo broj računa taj i taj, uplatite to i to... zašto niti jedna obitelj ne daje adresu da im pošaljemo kakav paket odjeće, obuće ili hrane???? Ja sam dosad svugdje gdje je bila adresa poslala o svom trošku veliki paket skoro nove odjeće .... Ovo broj taj i taj izvoli uplati nije nešto...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika