15.12.2010. / 17:49

Autor: Nacional.hr

Globalno zagrijavanje, lokalne promjene: Sante utječu na ekosustav obližnjih otoka

Santa A-38, koja se pojavila 2004. godine, imala je masu 300 gigatona

Foto: NASAFoto: NASAOgromne ledene sante često se odvoje od Antarktike, nošene Weddell-Scotia strujom putuju Atlantikom do plićina otoka South Georgia gdje se nasukaju i otope, donoseći obilje slatke vode i hrane u ekosustav, piše BBC.

Oceanograf dr. Mark Brandon sa Sveučilišta Open predstavio je znanstveni rad na ovogodišnjem Jesenskom susretu American Geophysical Uniona (AGU-a) o santi A-38 koja se pojavila 2004. godine, imala je masu 300 gigatona, raspolovila se na dva dijela i više malih santi. S grupom suradnika u vode oko 170 kilometara dugog otoka postavio je monitore koji su mjerili fizička svojstva vode, temperaturu, slanost, protočnost vode i prisutnost planktona.

"Otapanje slatke vode ima mjerljivi efekt na strukturu mora, vidljive su promjene u gustoći morske vode, koja postaje i hladnija, a santa otopi oko 100 milijardi tona slatke vode", rekao je dr. Brandon.

Profesor Eugene Murphy iz British Antarctic Surveya rekao je kako mega sante imaju važno biologijsko značenje. Prašina i kamenje s Antarktike koje otapanjem santi u oceanu stvaraju različite vrste algi važnih za prehrambeni lanac biljnog i životinjskog svijeta. Otapanjem se oslobađa i nešto planktona na donjim krajevima sante. No, velike sante mogu i negativno utjecati na ekosustav South Georgie, sprječavajući dolazak antarktičkog krila ili zooplanktona, malenih račića koji narastu i do šest centimetara, koji isto dolaze sa strujom i jedan su od glavnih izvora hrane pingvinima, pticama i tuljanima na otoku. Godina 2004. nije bila jedna od najgorih, kada se mrtvi potomci i odrasli primjerci životinjskog svijeta mogu naći na obalama otoka, ali je bila jedna od ekstremnijih.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika