Objavljeno u Nacionalu br. 789, 2010-12-28

Autor: Dean Sinovčić

Zanimljiva suradnja: Zvonko Bušić omogućio CD Lidije Bajuk

Lidija Bajuk nije mogla naći izdavača svog novog albuma sve dok nije upoznala Zvonka Bušića, poznatog hrvatskog uznika

JULIENNE I ZVONKO BUŠIĆ prijatelji su Lidije Bajuk i ljubitelji njezina
etno glazbenog stilaJULIENNE I ZVONKO BUŠIĆ prijatelji su Lidije Bajuk i ljubitelji njezina etno glazbenog stilaDa nije bilo Zvonka Bušića, čovjeka koji je zbog otmice američkog aviona i smrti policajca koji je poginuo pri pokušaju demontiranja bombe u podzemnoj željeznici u New Yorku odležao 32 godine u američkim zatvorima, etno glazbenica Lidija Bajuk ne bi mogla objaviti svoj novi album “Zipčica” što će se naći u dućanima ovog tjedna.

Iako je Lidija Bajuk jedna od najboljih hrvatskih etno glazbenica, koja je prije četiri godine osvojila nagradu Porin, nije mogla naći izdavača za svoj novi album, sve dok se nije upoznala sa Zvonkom Bušićem. Lidija Bajuk već se godinama poznaje s Bušićevom suprugom Julienne, a prije godinu i pol dana upoznala je i Zvonka Bušića. Bušić je tada poslušao njezine pjesme i zaključio, kako nam je rekao, da “Lidija Bajuk ima anđeoski glas koji je prava rijetkost u Europi i svijetu”, a njezine pjesme podsjećale su ga na keltsku glazbu kakvu je slušao dok je bio u zatvoru u Americi. Bušić i Lidija Bajuk počeli su se intenzivnije družiti te mu se ona požalila kako ima problema s pronalaženjem izdavača za svoj novi album.

Nešto kasnije, Lidija Bajuk je trebala putovati u Irsku na nastup, ali joj Ministarstvo kulture nije željelo pomoći financijski, odnosno nije joj željelo platiti troškove putovanja. “Nisam vjerovao da smo takav narod, da zapostavljamo takvu umjetnicu, a podržavamo pjesme o nasilju”, rekao je Bušić koji je nakon toga definitivno odlučio pomoći Lidiji Bajuk u pronalaženju izdavača. Nakon duge potrage odlučio mu je pomoći Josip Đerek, vlasnik tvrtke Interpublic, koji je pristao objaviti album “Zipčica” a Zvonko Bušić naveden je kao izvršni producent albuma. Na albumu se nalaze 22 nabožne pjesme koje je Lidija Bajuk obradila uz pomoć Matije Dedića, Stanislava Kovačića, Branka Trajkova, Mladena Barakovića i Antuna Božića. Zanimljiva je i promocija albuma. Naime, tijekom ovog mjeseca Zvonko Bušić obilazi nekoliko gradova u kojima se predstavlja knjiga “Zvonko Bušić” autora Tomislava Marijana Bilosnića a Lidija Bajuk tijekom promocije knjige izvodi pjesme sa svojeg novog albuma. Ovog tjedna takvo predstavljanje i knjige i glazbenog albuma održat će se u Slavonskom Brodu i Vinkovcima. Lidija Bajuk i Zvonko Bušić ne namjeravaju tim albumom okončati suradnju. Kako je Bušić najavio, za nekoliko mjeseci objavit će novi album na kojem će Lidija Bajuk uglazbiti stihove dvadesetak pjesama poznatih hrvatskih pjesnika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika