14.10.2002. / 00:00

Autor: Mirjana Dugandžija

BUDIMPEŠTA

NOBELOVAC NEĆE TREBATI PLATITI POREZ

.....

NOBELOVAC NEĆE TREBATI PLATITI POREZ

Mađarska vlada odlučila je smjesta ušutkati skandal, koji je izbio u kulturnim i javnim mađarskim krugovima, kada se saznalo da bi mađarski književnik Imre Kertesz po tamošnjem zakonu morao skora pola svoje Nobelove nagrade dati državi. Kertesz je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, koja iznosi milijun dolara, no, prema mađarskim zakonima, koji su sada na snazi, oko 400.000 dolara u ime poreza otišlo bi u državnu blagajnu.

Mnogi u Mađarskoj smatraju to velikom sramotom i nepravdom prema književniku, koji je dobio najveću svjetsku literarnu nagradu, te koji je cijelog života živio vrlo skromno, te koji je u mladosti kao tinejdžer bio zatvoren u Auschwitzu i preživio holokaust. Neki su mađarski intelektualci rekli da je to uvreda i Nobelovom komitetu, koji je Kerteszu nagradu dao upravo zato što se u svojim djelima uvijek zalagao za malog čovjeka u borbi sa velikim državnim aparatom.

Zbog ovih negativnih reakcija u javnosti mađarski premijer Peter Medgyessy objavio je da će vlada predložiti parlamentu izmjenu dosadašnjeg zakona, kojim se oporezuju nagrade. Iz tog zakona već su izuzeti umjetnici i znanstvenici koji dobivaju najveće mađarske nacionalne nagrade, ali ne i dobitnici međunarodnih nagrada. Po premijerovim riječima zakon bi migao biti donesen prije kraja godine, prije nego što Kertesz službeno primi Nobelovu nagradu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika